Kansan radio

Huutava mies.

Tosikoiden ja veitikoiden ääni on kuulunut Kansanradiossa yli 40 vuotta.

Kansanradio on kulttiohjelma, jossa kuuluu suomalainen mielenmaisema.

KANSANRADIO sattui tulemaan mökillä sopivasti Riikka-rajuilmaa odotellessa. Tosikot ja veitikat olivat vauhdissa tuttuun tapaan. Turkulainen Arja kertoi naureskelleensa edellisen lähetyksen aikana niin, että oli meinannut tulla pissat housuun.

Vesissä silmin nauroin nyt itsekin. Nimimerkki Papparainen äimisteli, miten vanhemmat naiset ovat nykyisin ihastuneet tähän melu- ja mökämusiikkiin, jota rokiksi kutsutaan. Huonompaan suuntaan mennään koko ajan, sillä kaikki hyvä musiikki sävellettiin jo 1700–1800-luvulla.

Eräs mummo taas muisteli hersyvästi, miten hän oli aikoinaan piilottanut käteiset rahavarat housuihin ulkomaanmatkalla. Kun taksissa oli tullut maksun aika, mummo oli alkanut avaamaan housunnappejaan. Taksikuski oli huutanut kauhuissaan ”No, no, no” vaikka eihän mummeli ollut aikonut maksaa mitenkään sopimattomasti. Seteleitä sieltä keskilokerosta löytyi.

ASIALINJALLAKIN Kansanradiossa viime sunnuntaina pysyteltiin. Terveydenhoito ja sairaudet puhuttavat aina takuuvarmasti. Olen samaa mieltä sen soittajan kanssa, joka hämmästeli, miten terveyskeskukseen ei pääse enää ilman pankkitunnuksia. Kukaan ei vastaa puhelimeen, ja kaikki on niin sähköistä että tukka nousee pystyyn.

Julkinen terveydenhoito ei palvele vanhoja eikä kituköyhiä, toinen soittaja totesi ykskantaan. Kun terveysasemilla ei ole tarpeeksi henkilökuntaa, köyhä ei saa lääkärinapua, vaikka kuinka olisi kremppaa. Taudit vievät ennenaikaiseen hautaan, mutta siellähän niistä pääsee eroon.

Ilmastonmuutos puhutti Kansanradion soittajia, ja kysymyksiä heitettiin pohdittavaksi eri kanteilta. Minkähän takia kaikkea pitää lennättää ulkomailta? Miksi ei hyödynnetä vanhoja suomalaisia viljelykasveja, kuten maa-artisokkaa? Miksi sähköä tuhlataan teiden valaistukseen, vaikka kaikissa autoissa on ajovalot?

Kaunis Kuopio -joukkorahoituskampanja.

TOSIKOIDEN ja veitikoiden ääni on kuulunut kansan radiossa yli 40 vuotta.

Aikoinaan Kansanradio oli ensimmäinen ohjelma, jossa suomalaiset saivat puhua omia mielipiteitään suoraan. Huumori on ollut mukana alusta lähtien, ja nokkelat oivallukset keventävät raskaita aiheita. Yhteydenottoja tulee pari sataa viikossa.

Nykyisin Kansanradio on kulttiohjelma, jota kuunnellaan ja jonne soitetaan aivan tosissaan tai sitten kieli poskessa. Viime kesänä Kansanradio inspiroi ohjaaja Virpi Suutarin tekemään dokumenttielokuvan Kansanradio – runonlaulajien maa.

Kansanradiossa kuuluu suomalainen mielenmaisema. ■ geron.fi

Kommentit

 • Arja Hakala

  Kyllähän Kansanratio on tuikitarpeellinen ohjelma meijjän jokaisen kuunneltavissa ja osallistuessa ohjelman tekkoon.

  Siellä Ratio Suomessa on juuri sopivat toimittajat kyseiseen ohjelmaan.

  Soittajat jakavat kiitosta ja moitetta arkipäivän tapahtumista.

  Kiitos, että otitte tämän aiheen blogisivullenne.

  • Ari Liimatainen

   Kiitos kommentista. Monet toimittajat korostavat nykyisin omaa erinomaisuuttaan, mutta onneksi Kansanradiossa soittajat ovat pysyneet pääroolissa.

 • Veikko Kastinen

  Radio on siitä hyvä keksintö että sitä pitää kuunnella ja sehän se nykyihmisellekin tuottaa vaikeuksia. Emme näe puhujaa ja muodosta siitä mielipidettä vaan on kuunneltava.

  En tiedä mitä ja mistä ja kenestä se kertoo että vaimoni joka on erittäin hyvä kuuntelija ei suostu kansanradiota kuuntelemaan. Minä taas joka olen huono kuuntelija kuuntelen hartaudella kansanradiota.

  • Ari Liimatainen

   Kiitos kommentista. Totta totisesti radio on mainio ja monipuolinen kapistus.

 • Arja Hakala

  Kansanration kuuntelu on tärkeätä sikäli, että voisko omilla toiminnoillaan viedä jotain ”moitteellista” asiaa eteenpäin.

Kommentointi on suljettu.