Karita Mattila – ihana ja ihmeellinen

Karita Mattila.

Karita Mattila tulkitsi Kuopiossa Sibeliuksen yksinlauluja.

Konsertista muodostui koronahelvetin unohtumaton päätös.

KARITA Mattila, sydämellinen kiitos! Tämäniltaiset tulkintanne Kuopion kaupunginorkesterin solistina liikuttivat ainutkertaisella tavalla. Kuulijana tunsin herääväni eloon korona-ajan painajaisunesta, ja konsertti toimi mallikelpoisena esimerkkinä musiikin hyvää tekevästä voimasta.

Unohtumattoman illan päätteeksi ymmärsin, miten paljon olen kaivannut elävää musiikkia. Ennen viheliäistä koronaa nautin kausilipulla RSO:n keskiviikkokonserteista. Istuin vakiopaikalla oopperassa ja lensin Komische Oper Berlinin esityksiin noin vain.

Nyt kalenteri on ollut tyhjä, musiikki lakannut soimasta.

OOPPERATÄHTI Karita Mattila on esiintynyt maailman merkittävimmissä konserttitaloissa ja oopperaproduktioissa, ja hän on yksi kysytyimmistä dramaattisista sopraanoista maailmassa.

Vielä tänä aamuna mietin, ettei Mattilan kaltainen megatähti yksinkertaisesti voi tupsahtaa Kuopioon. Kun hän sitten illalla viimein nousi estradille, suljin hetkeksi silmäni ja ajattelin, että tämän hetken muistan loppuikäni. Mikä ääni, millainen karisma!

Kuopion kaupunginorkesteria johti komeasti ylikapellimestari Jaakko Kuusisto.

Kaunis Kuopio -joukkorahoituskampanja.

SUURENMOINEN Karita Mattila tulkitsi yhdeksän Jean Sibeliuksen yksinlaulua, joihin Kuusisto oli tehnyt uudet orkestroinnit. Orkesterin ohjelmassa oli myös Sibeliuksen Pohjolan tytär sekä Uuno Klamin Kalevala-sarja.

Jaakko Kuusiston idea täysimittaisesta ja toimivasta konserttikokonaisuudesta täytti kaikki toiveet. Illasta muodostui paljon enemmän kuin syyskauden avaus.

Minulle konsertti-ilta oli koronahelvetin ihmeellinen päätös. Vai oliko se vain ihanaa unta?  ■ geron.fi