Kun elää riittävästi, ikä on vain numero

Hannele Lauri.

Ikääntyneen tähden rooli on Hannele Laurille omakohtainen.

Hannele Lauri näyttelee ensimmäisen pääroolinsa elokuvassa ”70 on vain numero”.

HOPEATÄHTI-elokuvakerho avaa syksyn esityskauden komeasti. Kuopion Kuvakukossa näytetään ennakkoon Johanna Vuoksenmaan uutuuselokuva 70 on vain numero. Ensi-ilta elokuvateattereissa on vasta loppuvuodesta.

Näyttelijä Hannele Lauri esittää elokuvassa ikääntynyttä iskelmälaulajaa Seija Kuulaa. Professori Panu Rajalan kirjoittamassa elämäkerrassa Lauri kertoo roolin olevan kuin hänelle kirjoitettu. Kun on itsekin elänyt riittävästi, on helppo samastua elokuvan 69-vuotiaaseen laulajatähteen.

Rooli on Hannele Laurin ensimmäinen pääosa elokuvissa, vaikka karriääri teatterissa, televisiossa ja filmeissä hakee vertaistaan. Lauri on näytellyt kuudella vuosikymmenellä klassista draamaa, komediaa ja sketsejä. Ura ulottuu Shakespearen Ofeliasta Spede Pasasen Naisen logiikkaan.

IKÄÄNTYMISKYSYMYS nousee 70 on vain numero -elokuvan johtavaksi teemaksi heti alkuun. Panu Rajala pitääkin elokuvaa kypsän naisen kokovartalokuvana; haaveiden ja torjuntojen, rakkauden ja kipuilun kaihtelemattomana läpivalaisuna. Vaikka jumalattaret eivät täytä vuosia, tuo rakkaus eteen asioita, joissa ikä onkin voimavara eikä rasite.

Perimmältään rooli on Hannele Laurille hyvin omakohtainen. Tähden keimailevan miellyttämisenhalun hän hallitsee luonnostaan. Rooli läikähtelee mielialasta toiseen, ja Rajalan mukaan Lauri saa osoittaa koko kypsyneen taitonsa osumatarkkana luonnenäyttelijänä.

Panu Rajalan mielestä Hannele Lauri on parhaimmillaan epäluulon, mielipahan, aidon vitutuksen ja pidäkkeettömän ihastuksen kohtauksissa. Heijastuskohdat tulevat mehevästä vastanäyttelijästä. Marja Packalén esittää sitruunankirpeää ikätoveria, jonka elämänpettymys sulaa vähitellen armahtavaksi ystävyydeksi.

SATIIRINEN naisen logiikka irtoaa Hannele Laurilta luontaisesti, mutta ohjaaja Johanna Vuoksenmaa on etsinyt näyttelijästä myös syvempiä ihmisenä olemisen pohjavirtoja.

Vuoksenmaa kertoo Hannele, näyttelijä -elämäkerrassa, että pääosan esittäjä oli heti selvä. Ohjaaja tunsi näyttelijän ja tiesi tämän mahdollisuudet jo vanhastaan.

Moni muukin on pannut Hannele Laurin kyvyt merkille, sillä hän jatkaa täystyöllistettynä tv-sarjoissa ja elokuvissa. Myös näyttämölle kysytään, mutta teatterityö ei ole Lauria kiinnostanut sen jälkeen, kun eläkepäivät alkoivat Helsingin kaupunginteatterista kuutisen vuotta sitten.  ■ geron.fi

Eläkeläisten elokuvakerho Hopeatähti esittää Johanna Vuoksenmaan elokuvan ”70 on vain numero” Kuvakukossa ti 21.9. klo 13 ja 15.30.

Panu Rajala: Hannele, näyttelijä. Otava 2021.

Kommentit

  • Arja Hakala

    Se on juurikin niin.

    ”Ikä on vain numero” ja sekin unohtuu iän myötä.

    • Ari Liimatainen

      Kiitos kommentista ja aurinkoisia syyspäiviä!

Kommentointi on suljettu.