Kuopio on kaunis

Jos vanha ihminen ei pääse luontoon, on mahdollista viedä luontoa hänen luokseen. Kuva: Vicente Serra, Kuopion kaupungin kuvapankki

Joukkorahoituskampanja ilahduttaa vanhuksia Kuopio-aiheisilla valokuvilla.

ENSIMMÄINEN kesä Kuopiossa kahteenkymmeneen vuoteen! Helsingissä ja Berliinissä on oma viehätyksensä, mutta hyvin sujuu elämänmeno savolaisittainkin.

Kotona työskentelevän on pitänyt lähteä joka-aamuiselle työmatkalle varta vasten. Valkeisenlammen kierros virkistää ja tuo mieleen hyvin hoidetut puistot maailmalta. Ennen läppärin avaamista ehtii vielä koukata eväät torilta ja nähdä immeisiä.

Parhaimmillaan Kuopion kaupunkikuva miellyttää silmää, mutta vasta ympäröivän luonnon kauneus tekee tästä miljööstä ainutkertaisen. Kallaveden lysti liplatus helpottaa oloa tukalan työpäivän jälkeen. Metsät ja maaseutu kutsuvat vaeltelemaan.

SÄÄLINSEKAISTA ymmärtämystä tuntien olen ajatellut sitä vanhaa kuopiolaista ikäpolvea, joka ei pysty asumaan enää kotona vaan viettää hellepäiviä hoivakodissa tai palveluasunnossa.

Monet vanhukset elävät kokonaan sisätiloissa. Korona-aikana mahdollisuudet ulkoiluun ja virkistäytymiseen ovat muuttuneet entistä heikommiksi. Yksinäisyys ja alakulo valtaavat helposti mielen.

Ympärivuorokautisen hoidon vanhuksilla ei ole juuri mitään mahdollisuutta nauttia luonnon kauneudesta tai metsän parantavasta voimasta. Siihen tilanteeseen voi jokainen kuvitella itsensä.

TUTKIMUSTEN mukaan jo luontokuvien näkemisellä on positiivisia vaikutuksia. Jos vanha ihminen ei pääse luontoon, on siis mahdollista viedä luontoa hänen luokseen.

Eräänä kauniina päivänä mieleen tuli ajatus seinäkalenterista. Olisiko mahdollista ilahduttaa vanhuksia luontokalenterilla, joka tarjoaisi hyötyä ja mielihyvää koko vuoden ajaksi? Löytyisikö Kuopiosta niin monta hyväntahtoista mesenaattia, että rahoitus järjestyisi ja vanhukset saisivat kuvia hoiva-asuntonsa seinälle ilmaiseksi?

Pakkohan tätä on kokeilla! Jokainen meistä voi tuottaa elämäniloa vanhojen ihmisten arkeen pienillä teoilla, ja joukkovoima mahdollistaa yhteisen hyvän tekemisen vaikuttavasti.

Olen päättänyt aloittaa Kaunis Kuopio 2022 -joukkorahoituskampanjan tuota pikaa. Lähde mukaan! ■ geron.fi