Kuopion koronaliikennevalot vilkuttavat keltaista

Kuopion ohjeita ei pidä sekoittaa THL:n liikennevalomalliin. Ne eivät auta arvioimaan koronatartunnan riskiä.

VIIKKO sitten Kuopion kaupunki alkoi ohjeistaa palvelutalojen ja ryhmäkotien vierailijoita erityisillä koronaliikennevaloilla.

Hyvät neuvot ovatkin tarpeen. Lokakuun lopussa Itä-Suomen hallinto-oikeus antoi päätöksen vierailujen järjestämisestä. Toissa päivänä koronaepidemian ilmoitettiin ryöpsähtäneen kiihtymisvaiheeseen.

ÄIMISTELIN Kuopion sekavaa ohjeistusta tuoreeltaan blogiartikkelissa ja yhtä hämmästyneen lukijapalautteen jälkeen päätin kysyä lisätietoja kotihoidon päällikkö Kaija Kokkoselta.

Kokkosen mukaan kiihtymisvaihe ei sinänsä aiheuta muutoksia vierailukäytäntöihin. Toiminnassa noudatetaan THL:n ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueellisia ohjeita.

Mutta miten ihmeessä niitä koronaliikennevaloja on tarkoitus käyttää?

KOKKONEN vääntää minulle rautalankamallin, ja vähitellen alkaa valjeta, mistä on kysymys. Mitään liikennevaloja ei todellisuudessa ole olemassakaan.

Kuopion kaupungin vihreät, keltaiset ja punaiset koronavalot ovat pelkkiä koristuksia. Niitä ei ole tarkoitettu ohjaamaan vieraiden kulkemista tai arvioimaan koronariskiä. Värien ainoa tehtävä on ryhmitellä vierailusuositukset kolmeen osaan.

– Punaiset suositukset ovat ensisijaisia, ja niiden lisäksi voidaan aina ottaa käyttöön keltaisen ja vihreän valon suosituksia, Kaija Kokkonen selventää.

Kuopion mallia ei pidä sekoittaa THL:n liikennevalomalliin, joka auttaa arvioimaan ulkomailla matkustamiseen liittyvää koronatartunnan riskiä.

PALVELUTALOJEN ja ryhmäkotien ulko-ovilta on siis turha etsiä liikennevaloja. Värit ovat täysin epäolennaisia, mutta suositusten noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää koronaepidemian ehkäisemiseksi.

  • Vieraile vain terveenä. Vähäisetkin flunssa- tai vatsaoireet siirtävät vierailun.
  • Pese tai desinfioi kädet.
  • Käytä koko vierailun ajan kirurgista suu-nenäsuojainta tai visiiriä. Hoitaja ohjaa oikeaoppisessa käytössä.
  • Pese tai desinfioi kädet suu-nenäsuojaimen tai visiirin riisumisen jälkeen.
  • Vältä turhaa liikkumista sisällä.
  • Pidä kahden metrin turvaväli asukkaisiin ja henkilökuntaan.

Ohjeita tulee noudattaa vanhusten palvelutaloissa ja ryhmäkodeissa sekä vammaisten asumisyksiköissä. Ne koskevat myös kaupungin yksityisiltä ostamia asumispalveluja.

SOVITAANKO tällä puheella, että Kuopion koronaliikennevalot vilkuttavat toistaiseksi keltaista. Huolehditaan turvaväleistä, käsihygieniasta ja pintojen puhdistamisesta.

Suojellaan itseämme ja muita. Pidetään huolta. ■ geron.fi