Ihminen tarvitsee positiivisia kokemuksia läpi elämän.
OOPPERALAULAJA Karita Mattila, 61, oli viestinyt saaneensa seksiä. Riemuitsin ikätoverin puolesta.
Silmiini sattui äskettäin yksityisen lääkärikeskuksen artikkeli, joka niputti yhteen 60–100-vuotiaiden seksielämän. En tiennyt, itkeäkö vai nauraa asiantuntijan todetessa ikäryhmän olevan erittäin heterogeeninen. Niinpä kyllä! Kuudenkympin ja kuoleman väliin mahtuu monensorttista kokemusta.
Ulvoin jo naurusta, kun artikkelissa suositeltiin meille ikäihmisille erityisesti suuseksiä. Rohkeus toteuttaa seksuaalisuutta näinkin monipuolisesti tekee elämästä kuulemma onnellisemman.
SEKSUAALINEN halu voi säilyä kuolemaan asti, mutta kieltämättä ikä tuo mukanaan vastuksia. Lääkärikeskukselle on tietysti eduksi keskittyä sairauksiin, ja myös tässä lukemassani artikkelissa liu’uttiin nopeasti erektiohäiriöihin ja muihin seksiongelmiin.
Apua luvattiin kaikkiin vaivoihin, kun vain uskaltaa avata suunsa ja pyytää. Lääkärin mukaan erityisen tärkeitä ovat yli 60-vuotiaiden säännölliset terveystarkastukset. Keho vanhentuu ja rapistuu väistämättä. Seksuaali- ja parisuhdeterapeutin mielestä koko ikäluokassa olisi terapian tarvetta.
Artikkelin lääkäri määräsi lisää läheisyyttä. Aikuisena seksielämässä saa olla jopa rohkea: nuoruuden estot voi heittää romukoppaan ja tilalle kannattaa ottaa uskallusta seikkailuihin. Enää ei tarvitse kilpailla edes ulkonäkömarkkinoilla.
Halu ei välttämättä vähene.
SEKSUAALISUUS tulisi nähdä kaiken kaikkiaan positiivisena ja elämää rikastuttavana asiana, josta on lupa puhua. Karita Mattilan ulostulo oli monessakin mielessä aiheellinen ja kiinnostava päänavaus keskusteluun.
Vaikka ikääntyneiden seksuaalisuutta pidetään jopa tabuna, seksi ei todellakaan ole vain terveiden nuorten heterojen oikeus. Vielä vanhuusiässä seksuaalisuuden voi löytää voimavaraksi, joka pitää yllä terveyttä ja hyvinvointia. Halu ei välttämättä vähene.
Ihminen tarvitsee positiivisia kokemuksia itsestään ja sukupuolisuudestaan läpi elämän. Oikeus nauttia seksuaalisuudesta koskee myös päälle kuusikymppisiä. ■ geron.fi
Maritza
Siis gerontologi on sitä mieltä, että kuuskymppinen on vanhus? What?
Ari Liimatainen
Kiitos kommentista! Totta puhut, eihän kuusikymppinen ole nykykäsityksen mukaan vielä edes myöhäiskeski-iässä. Sananvalinnoilla on merkitystä. Linkkejä aiempiin postauksiini:
Myöhäiskeski-ikäiset (ent. vanhukset) töihin
Tulevaisuus on vanhojen
Nyt loppuu se lässytys ja lepertely