Mars äänestämään! Maa jaetaan nyt 21 itsehallintoalueeseen

Aluevaalit.

Hyvinvointialue ei ollut alun pitäenkään selkeä ja asiallinen nimi.

Muuttuvatko palvelut – ja mihin suuntaan?

ALUEVAALIKONEET ovat auenneet. Valtuustoehdokkaat ovat ottaneet kantaa vaaliteemoihin, ja äänestäjät pääsevät vertaamaan mielipiteitä omiin näkemyksiinsä.

Jo vaalikoneiden kysymyksiä vilkaisemalla voi nähdä, että nyt todellakin äänestetään jokaisen kansalaisen arjesta. Hyvinvointialueilla on itsehallinto, joka vastaa jatkossa sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestämisestä.

Nähtäväksi jää, tuleeko uudistuksesta ennennäkemättömän kallis ja hyödytön hallinnon uudelleenjärjestely vai muuttuvatko palvelut – ja mihin suuntaan. Mars äänestämään!

PUOLUEET lupaavat kiimoissaan yhdeksän hyvää ja kahdeksan kaunista. Pahimmillaan vaaliohjelmissa näkyy syyllistyttävän yksinkertaistuksiin ja ylilyönteihin, jotka saavat pohtimaan, miten tyhmänä vaalikarjaa voi pitää.

Yksi antaa lupauksen terveyskeskuksesta joka ikiseen kuntaan, toinen kertoo ottavansa lähtökohdaksi kansallisvaltioajattelun. Yhtäällä hoitoon pääsee sujuvasti etänä, toisaalla saa olla terve varallisuuteen katsomatta.

Ikäihmisten asioita ajavat järjestään kaikki. Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut ja turvallinen arki, blaa blaa blaa.

Rahaa on käytössä rajallinen määrä.

HYVINVOINTIALUE ei ollut alun pitäenkään selkeä ja asiallinen käsite. Vaikka sosiaali- ja terveyspalveluilla sekä pelastustoimella edistetään asukkaiden hyvinvointia, todellisuudessa alueilla tulee asumaan myös ihmisiä, jotka eivät voi hyvin.

Kotimaisten kielten keskus vastusti nimeä aiheellisesti loppuun saakka. Hyvinvointi on monimerkityksinen sana, joka ei kuvaa neutraalisti hallinnollisen yksikön tehtäviä, vaan viittaa hallinnon tavoitteisiin ja poliitikkojen utopioihin.

Tuota pikaa abstrakteista hyvinvointitavoitteista olisi kuitenkin tehtävä totta ja pyhät lupaukset lunastettava peräti 21 itsehallintoalueella. Rahaa valtiolta on käytössä rajallinen määrä. Mitenkäs sitten suu pannaan? ■ geron.fi

Ennakkoäänestysaika on 12.–18.1. ja varsinainen vaalipäivä 23.1.2022.

Kommentit

  • Arja Hakala

    Niinpä juuri. Otsikkonne on herätteellinen.

    Sitähän aluevaaleilla haetaan, että terveys- ja sosiaalipalvelut saadaan nykyistä toimivimmaksi sekä joustaviksi.

    Mutta aluevaaliehdokkaiden avainasiat ei oo tulleet ollenkaan selviksi.
    Kansalaiset eivät äänestä vain nimeä vaan myös sitä mitä vaaliehdokas tekee tullessaan valituksi.

    Ja kuten Atso Almila kirjoitti Savon Sanomissa aiemmin jota kuinkin, että tulkoon äänestetyksi sellainen henkilö, joka ei toimi missään muussa toimessa eikä luottamustehtävässä.
    Tämä oli ajatus siinä Atso Almilan tekstissä.

    Niinhän se onkin, että jos on useassa toimessa niin ei keskity tähän aluevaalimenestykseen ja sen mukanaan tuomiin ongelmakohtien parannuskeinoihin.

    Parhaita hyvinvointipalveluita kohti tervettä vuotta jokaiselle!

Kommentointi on suljettu.