Miksi Kuopiossa ei voi äänestää ulkona?

Kuopiossa ulkoäänestyspaikalle ei voi kävellä eikä pyöräillä.

Kuopio erottuu ikävällä tavalla muista kaupungeista.

VALISTUNEET kunnat tarjoavat nyt mahdollisuuden ennakkoäänestykseen ulkona. Esimerkiksi Jyväskylässä ja Joensuussa voi äänestää avonaisessa teltassa.

Kouvolassa pystyy äänestämään kävellen kaupungintalon autohallin läpi. Porissa on liikkuvan ennakkoäänestyspaikan lisäksi käytössä kontti Kirjurinluodolla.

Vantaalla on viisi ulkoäänestyspistettä, Espoossa kaksi. Helsinki toivottaa ennakkoäänestäjät tervetulleiksi jalan, pyörällä tai autolla. Kävelijöille ja pyöräilijöille on omat kaistat äänestystelttoihin.

KUOPION kolme ulkoäänestyspaikkaa ovat kaupungintalon takana, pääkirjaston edessä ja Matkus-kauppakeskuksen pihalla. Niiden saavutettavuus erottuu kuitenkin ikävällä tavalla muista kaupungeista.

Kuopiossa ulkoäänestys on tarkoitettu vain henkilöille, joilla on todennäköinen tai mahdollinen korona-altistus. Kaupungin ohjeet korostavat nimenomaisesti, että muutoin äänestämisen tulee tapahtua sisätiloissa.

Kaiken lisäksi äänestäminen on mahdollista vain autossa ja vaalitoimitsijat on kutsuttava paikalle erikseen.

KUNTAVAALEISSA äänioikeutettu voi lain mukaan äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa. Kuopiolla ei ole korona-ajan järjestelyissä nyt minkäänlaista pelisilmää.

Onko edes laillista rajata ulkoäänestys pelkästään autoilijoille, joilla on todennäköinen tai mahdollinen korona-altistus?

Oikeusministeriön vaalit.fi-sivusto kertoo, että Kuopion ulkoäänestyspaikoilla on telttakatos, jossa äänestäminen on mahdollista pyydettäessä. Esittääkö kaupunki siis asiassa muunneltua totuutta?

Voiko terve mies kävellä Kuopiossa ulkoäänestyspaikalle? ■ geron.fi

Kommentit

  • Arja Hakala

    Kyllähän äänestäjiltä onnistuu ehdokasnumeron merkitseminen ulkotiloissakin.

    Olemme tottuneet jonottamaan kausi-influenssarokotetta ja sittemmin jo covid-19 koronatestausta jne.

    Joustavuutta vaalivirkailijoiden toimintaan, josta päättänee vaalilautakunta.

Kommentointi on suljettu.