Millaisen robotin haluat viereesi?

Robotin ulkonäkö vaikuttaa käsitykseen sen päätösten moraalisuudesta. Moralities of Intelligent Machines -hankkeen kuvassa ovat Asimo-robotti, iRobot, iClooney ja ihminen.

Olisiko seksirobotti paremman puutteessa ookoo?

LANTA– ja lypsyrobotit ovat korvaamattomia navetoissa. Tuotantolaitoksissa teollisuusrobotit hitsaavat ja kokoavat tasalaatuisia tuotteita 24/7 vähentäen työvoiman tarvetta etenkin mekaanisessa vuorotyössä.

Myös vanhustenhoitoa robotoidaan jo silmät kiiluen, mutta onko kukaan muistanut kertoa ikäteknologian uskovaisille, että vanhus ei ole lantakasa tai työstettävä metallikappale?

Vanhustyön robotointia perustellaan sillä, että uljas uusi tekniikka tarjoaa henkilökunnalle aikaa ja voimavaroja vanhusten kanssa seurusteluun. Olen valmis lyömään vetoa, että väite hyvinvoinnin lisääntymisestä osoittautuu valheeksi ja hoitajille jaetaan potkuja sitä mukaa kun robotit marssivat sisään.

MUSTAVALKOINEN tarina hyvistä tai pahoista roboteista ei tietenkään kerro koko totuutta. Geronteknologia tarjoaa jo nyt loistavia sovelluksia, ja robotiikka saattaa parantaa vanhusten elämänlaatua, jos sillä ei yritetä ensisijaisesti kompensoida ihmisten välisen kosketuksen ja kohtaamisen puutetta.

Jospa ei korvatakaan hoitajaa sosiaalisella tai vuorovaikutteisella robotilla. Osaisiko nokkela insinööri sen sijaan ohjelmoida tottelevaisen robotin tiskaamaan, pyykkäämään ja huolehtimaan vanhustentalon jätehuollosta?

Käyttäisikö robottiauto vaikka ajelulla? Mitä sanotte ehdotuksesta, voisiko seksirobotti olla vanhana paremman puutteessa ihan ookoo?

ITSENÄISTEN, moraalisia päätöksiä tekevien älykkäiden koneiden määrä lisääntyy jatkuvasti. Esimerkkinä ovat itseään ajavat autot. Ihmisen ja robotin yhteispeli ei ole kuitenkaan eettisesti tai moraalisesti ongelmatonta.

Tutkijatohtori, dosentti Michael Laakasuon mukaan ihmiset eivät sinänsä vierasta robotteja moraalisina päätöksentekijöinä. Sen sijaan vaikkapa robotin ulkomuodolla on merkitystä. Tekoälyn ihmismäisyys koetaan outona tai karmivana ja ihmisen kaltaisiin robotteihin suhtaudutaan negatiivisemmin kuin konemaisiin.

Laakasuo kysyy, millaisia robotteja haluamme keskuuteemme. Tekoäly ja robotiikka kehittyvät nopeasti. Päättäjät puhuvat nyt mielellään sosiaali- ja terveyspalvelujen digitalisaatiosta, mutta koska Suomessa aletaan vakavissaan pohtia ikäteknologian etiikkaa? ■ geron.fi