Miltä ajattelu näyttää?

Samuli Heimonen, Maiseman sisällä.

Samuli Heimosen Maiseman sisällä -teos on mukana Finlayson Art Area -taidetapahtumassa Tampereella.

Taiteilijana Samuli Heimonen kokee työstävänsä omia ajatuksiaan.

KUVATAITEILIJA Samuli Heimonen on valittu tekemään taidetta Kuopion uuteen Psykiatriataloon. Parhaillaan Heimosen maalauksia on esillä Finlayson Art Area -kesänäyttelyssä Tampereella. Teoksissa on vaikuttavia eläinhahmoja, susia ja koiria. Maalaukset sisältävät vahvaa symboliikkaa, mutta tulkinta jää luonnollisesti katsojalle.

Viimeisimpään Lähellä-lehteen tekemässäni haastattelussa Heimonen kertoo pohtineensa paljon arjen kauneutta. Onko niin, että kaikki kaunis on olemassa ympärillämme koko ajan, mutta emme aina huomaa sitä tai osaa antaa sille arvoa?

– Ehkä se kaikki onkin olemassa, mutta taiteilijat löytävät kauneutta herkemmin ja jäsentävät sen omaksi teoksekseen. Ehkä taidetta ei edes ole se teos, jota ihminen katsoo, vaan taidetta on vasta se, mikä tapahtuu katsojan ja teoksen välillä. Taide on se kommunikaatio, Heinonen toteaa.

TAITEILIJANA Heimonen kokee työstävänsä ja hallitsevansa omia ajatuksiaan. Se on hurjaa ja hauskaa.

– Työhuoneella minua odottaa tyhjä kangas, jolle alan pyöritellä pelkojani tai unelmiani. Miltä ajattelu näyttää? Kun tein muotokuvia susista ja koirista, mietin kohtaamisen ajatusta. Miltä tuntuu katsoa jotakuta silmiin ja olla jonkun katseen kohteena?

Kun ajatus tulee näkyväksi, sitä voi käsitellä yhdessä muiden ihmisten kanssa. Se on helpompi hahmottaa ja siitä voi keskustella. Taiteeseen heittäytyminen kannattaa, mutta Heinonen muistuttaa, että kaikki taide ei toimi kaikille. Hän kehottaa kuuntelemaan, minkä tyyppiset kuvat resonoivat juuri oman mielenlaadun kanssa.

Palaute motivoi ja kannustaa.

PETÄJÄVEDEN uuden kirkon lehterien maalaaminen talvella 2020 pani Samuli Heimosen pohtimaan ikiaikaisia teemoja. Nyt puhuttelevimmat teemat osoittautuivat pitkälti samoiksi, jotka ihmiset ovat kokeneet merkittäviksi jo ammoisina aikoina.

– Ihmisten suhde toisiin ihmisiin, lähimmäisenrakkaus, auttaminen, yhteisöllisyys… Tämän tyyppisten asioiden uskon puhuttelevan kirkkoväkeä edelleen. Sitten piti vain miettiä, miten ne kirkossa nähdään ja miten niitä voisi katsoa nykyaikana. Halusin luoda oman tulkintani.

Samuli Heimonen saa katsojilta arvokasta palautetta taiteestaan. Se motivoi ja kannustaa häntä työskentelemään. Kokemus siitä, että taiteella on merkitystä, palkitsee ja voimaannuttaa. ■ geron.fi

Koko haastattelun voi lukea maksutta Omaishoitajaliiton Lähellä-lehden 2/2022 verkkoversiosta.