Mozartin taikapiirissä – Rakkauden tunteen näinkö sain?

Taikahuilu.

Taikahuilu on värikäs oopperaelämys. Kuva: Petri Nuutinen

Taikahuilu kimaltaa, huvittaa ja ihastuttaa koko rahan edestä. Katso kuvat!

W. A. Mozartin Taikahuilu Tampere-talossa. Ohjaus Tuomas Parkkinen, musiikinjohto Risto Joost. Valosuunnittelu Ville Syrjä, lavastus Tinde Lappalainen ja Kati Lukka, pukusuunnittelu Tarja Simonen ja Elina Vättö. Rooleissa Tuuli Takala, Tuomas Katajala, Arttu Kataja, Päivi Pylvänäinen, Nicholas Söderlund, Suvi Väyrynen, Ville Rusanen, Jaakko Kortekangas, Silja Aalto, Irina Nuutinen, Maiju Vaahtoluoto, Esko Roine, Heikki Kinnunen, Johan Krogius, Tuukka Haapaniemi, Marko Akkanen, Iiris Erkkilä, Hertta Pitkänen, Markus Cook, Vuokko Leinonen, Kerttu Kuoppala, Kanerva Kuula. Tampere Filharmonia, Tampereen Oopperan kuoro. Tampereen Oopperan tuotantoa, ensi-ilta 2.3. ★★★★★

TAIKAHUILU kuuluu eittämättä oopperataiteen kauneimpiin ja rakastetuimpiin teoksiin. Mozart kirjoitti sävellyksen viimeisenä elinvuotenaan 1791, ja hänen kerrotaan ilahtuneen Linnustajan laulusta vielä kuolinvuoteellaan.

Oopperalaulaja Martti Talvela (1935–1989) on todennut Taikahuilun musiikin olevan Mozartin syvästä viisaudesta ja lämmöstä nousevaa kauneutta. Taikahuilu kertoo lumoavan sadun pahan taistelusta hyvyyden voimia vastaan ja hyvyyden lopullisesta voitosta. Toive ihmisten veljellisestä yhteenkuuluvuudesta on raadollisen ajankohtainen tähänkin maailman aikaan.

TAMPEREELLA ohjaaja Tuomas Parkkinen ei ole ensi kertaa pappia kyydissä. Reilun kymmenen vuoden takainen tuotanto on saanut uuden onnistuneen roolituksen. Pääosissa laulavat maailmankuulut tähdet: loistelias sopraano Tuuli Takala (Pamina) ja jäljittelemättömän kaunisääninen tenori Tuomas Katajala (Tamino). Jo ensi-illassa näkyivät kokeneiden ammattilaisten varmat otteet, liukastellessakin.

Myös muissa rooleissa kuullaan kansainvälistä mainetta niittäneitä suomalaislaulajia, kuten Arttu Kataja (Papageno), Päivi Pylvänäinen (Papagena), Suvi Väyrynen (Yön kuningatar) ja Ville Rusanen (Kaitsijapappi). Melkoinen ensemble kaiken kaikkiaan! Show’ta eivät pystyneet varastamaan edes yleisön rakastamat näyttelijälegendat Esko Roine ja Heikki Kinnunen. Esityskieli on ilahduttavasti suomi, mutta puhutut repliikit kaikuivat salissa alkuun häiritsevästi.

Valon ja pimeyden kamppailu vie tällä kertaa synkästä metsästä näyttävästi kimaltavaan ja neonväreillä ilottelevaan Las Vegasiin. Sarastron temppeli on vaihtunut Luxor-kasinoon, ja Yön kuningatar häikäisee yökerholaulajattarena kekseliäine heijastuksineen. Viis siitä, että libretto on sekainen eikä katsojakokemuksesta muodostu missään vaiheessa järin ylevää. Sovituksessa on taikaa, jopa kirjaimellisesti. Tampereen ooppera säteilee, huvittaa ja ihastuttaa koko rahalla.

Ooppera ei kukoista vain Töölönlahden kupeessa.

ALUEOOPPERAT tekevät kulttuurisesti merkittävää työtä. Taiteellisen toiminnan lisäksi niillä on tärkeitä tasa-arvo- ja kasvatustehtäviä. Tampereella nähdään paikallisia nuoria kykyjä vuorottelemassa lapsirooleissa. Kahdeksasluokkalaiset taidetestaajat ovat päässeet jo katsomon puolelle.

Vaikka pandemia on perunut tuotantoja ja romuttanut budjetit, oopperataide ei saa vastedeskään kukoistaa vain Töölönlahden kupeessa. Esimerkiksi Kuopiossa odotetaan malttamattomana Minnan taivas -oopperan kantaesitystä.

Räiskyvänä ja ylenpalttisen runsaana uuden esityskautensa aloittanut Taikahuilu on ollut Tampereen Oopperan 75-vuotisen historian suosituimpia teoksia. Ensi-iltayleisö poistui Mozartin taikapiiristä silminnähden tyytyväisenä, ja kieltämättä tunsin puhdasta iloa nautittuani taas elävästä oopperanäytännöstä liiemmin analysoimatta. Rakkauden tunteen näinkö sain? ■ geron.fi

Katso kuvat oopperasta

Valokuvaa napauttamalla näet suuremman version. Kuvat: Petri Nuutinen