Ei täällä in riöl laif missään Euroopan peräkylässä pyöritä.
ENGLANNINKIELISIÄ ilmauksia sirotellaan yhä enemmän suomenkieliseen puheeseen. Työelämässä niistä on tullut eliitin sivistyssanoja, joilla voi puolihuolimattomasti osoittaa ajanmukaista oppineisuutta ja kansainvälisyyttä. Ei täällä in riöl laif missään Euroopan peräkylässä pyöritä!
Nykyisten etäkokousten alkulämmittelyyn kuuluu jo luontevasti pikkusievä smooltook, jossa muistellaan tugetö vaikka lomamatkoja ennen koronaa – nevö foget. Ja kun asiaan päästään, edetään kivasti step bai step.
Vuodenvaihteen sanapoimintoja olivat boomer, cancel ja woke. Pääministeri sai aikaan somekohun letkauttamalla boomerilla ajastaan jälkeen jääneisiin henkilöihin, kuten meihin setämiehiin.
Muotisana cancelointi tarkoittaa hylkimistä tai boikotoimista vääriksi katsottujen mielipiteiden takia. Woke taas on yhteiskunnallisen eriarvoisuuden tiedostava ja sellaista vastustava. Tosi komplikeitid, täytyy myöntää.
YRITYSELÄMÄ ja mainosmiehet tiedetään vanhastaan englannin suurkuluttajiksi. Paikallinen osuuskauppa kutsuu juhlarahvasta ensi kesänä Kuopio Wine Festival Wine Makers Loungeen. Ja torin laidalla, missä ennen oli Pikku Pietari, sijaitsevat nyt Food & Joy, Go Salad sekä Coffee House.
Tuntuu, että maalaiskaupungin imagosta on päästävä eroon hinnalla millä hyvänsä. Nilsiässä on nykyisin Tahko Mountain.
Tunnen sääliä ja myötähäpeää, kun Savon sydänmailla englanti jyrää jopa nimistön, eikä kulttuuriperimää ymmärretä hyödyntää kekseliäästi yritystoiminnassa ja kuntaelämässä. Who cares?
Toimiva julkishallinto on kielestä kiinni.
VIRANOMAISTEN täytyy käyttää asiallista, selkeää ja ymmärrettävää suomen kieltä. Liioittelematta voi sanoa, että toimiva julkishallinto on kielestä kiinni, sillä hyvä virkakieli helpottaa tiedon saamista ja asioiden hoitamista.
Välillä kunnan virkamiehetkin ovat alttiita houkutuksille. Kun Kuopiossa nyt taivutellaan kansalaisia torjuntataisteluun yksinäisyyttä vastaan iskulauseella I love kuopiolainen, tarkoitusperät jäävät hämäriksi. Tekopyhät fraasit voivat jopa kasvattaa yksinäisyyttä.
Kuopiolainen, jota toinen yrittää puhutella joutavilla mainoslauseilla englanniksi, tuntee itsensä taatusti ulkopuoliseksi. Koskettavammin, mielikuvituksellisemmin ja myötäeläen aihetta olisi voinut lähestyä vaikka sanataiteen keinoin.
Runoilija V. A. Koskenniemi kirjoitti aikoinaan ”Yksin oot sinä, ihminen, kaiken keskellä yksin, / yksin syntynyt oot, yksin sa lähtevä oot”. Mitäs siinä välissä, ihmisenä ihmiselle? ■ geron.fi
Veikko Kastinen
Huono itsetunto teettää kaikkea hullua ja meitä huonoja riittää.
Paljon on tehtävä ja kauan elettävä ennekuin edes löytää itsensä. Sitä ootellessa hömpötellään vaikka sivistyssanoilla tai vierailla termeillä.
En tosin usko että me ihmiset tulevaisuudessakaan löydetään yhtään mitään.
Ari Liimatainen
Viisasten kiven kun löytäisi… Kiitos kommentista!