Opiskelijoiden ja ikäihmisten yhteisöasumista Kuopioon

Kuopiossa haetaan yliopisto-opiskelijoita yhteisölliseen asumiseen ikäihmisten kanssa.

OPISKELIJOILLE tarjoutuu ensi syksynä ainutkertainen tilaisuus ryhtyä hyväntekijäksi, sillä Itä-Suomen yliopisto etsii osallistujia uudenlaiseen yhteisöllisen asumisen hankkeeseen.

Kokeilun ideana on yhdistää opiskelijoita ja ikäihmisiä yhteisöllisen asumisen keinoin. Yliopisto-opiskelijat pääsevät mukaan vertaansa vailla olevaan sosiaaliseen yhteisöön ja saavat samalla mahdollisuuden auttaa ikäihmisiä.

Opiskelijat järjestävät ikäihmisille tilaisuuksia ja auttavat heitä arkiaskareissa, kuten kaupassakäynnissä. Lisäksi he toimivat ystävinä ja neuvonantajina. Tehtäviin arvioidaan kuluvan korkeintaan 20 tuntia kuukaudessa.

HYVÄN mielen ja unohtumattomien kokemusten lisäksi opiskelijat saavat Niiralan Kulman asunnon alennettuun hintaan ja Kuopion liikenteen bussikortin.

Opiskelijoille voidaan tarjota asunto Pyörönkaaren alueelta, jossa asuu tälläkin hetkellä paljon iäkkäitä kuopiolaisia. Palomiehenkadulle valmistuu syksyllä myös uusi Liito-oravan palvelukoti. Sinne tulee tehostetun palveluasumisen lisäksi tavallisia vuokra-asuntoja ikääntyneille.

Upea kokeilu on osa eurooppalaisen YUFE-yliopistoallianssin toimintaa, jota koordinoi Itä-Suomen yliopisto. Toiminta kasvattaa yliopistojen ja yliopistokaupunkien välistä yhteistyötä. Pyrkimyksenä on lisätä ymmärrystä ja integraatiota eri sukupolvien, kulttuurien, ammattien ja sosiaalisen taustan välillä.

YHTEISTYÖ voi saada erilaisia muotoja. Kansainvälisten asioiden johtaja Riikka Pellinen sanoo, että tavoitteena on luoda yhteisasumisen mahdollisuuksia, joissa yliopisto-opiskelijat, henkilökunta ja paikalliset asukkaat voivat tukea toisiaan. Toimintaan kuuluu aina osallistuminen vapaaehtoistyöhön ja auttaminen jossain muodossa.

Kuopiossa on käynnistetty yhteistyö ensimmäisenä Niiralan Kulman kanssa. Palvelupäällikkö Joni Mäenpää kertoo, että Pyörönkaaren taloissa on muun muassa ilmainen internetyhteys, mikä mahdollistaa toiminnan tarvittaessa myös etänä.

Aluksi haussa on sujuvaa suomea puhuvia Itä-Suomen yliopiston opiskelijoita eri aloilta – savolaismurteet hyväksyttäneen. Myöhemmin yhteisöllistä asumista laajennetaan niin, että mukaan pääsee myös vaihto-opiskelijoita ja partneriyliopistojen henkilökuntaa. ■ geron.fi

Kommentit

 • Arja Hakala

  Ikäihmiset ja yliopisto-opiskelijat
  Sama asumisyhteisö
  Loistava kombinaatio
  Toimiva suunnitelma
  Upea tulevaisuuden aihe arkipäivään.

  • Ari Liimatainen

   Kiitos kommentista! Toivottavasti tästä koituu hyötyä ja mielihyvää kaikille osapuolille.

Kommentointi on suljettu.