Parempaa homovanhuutta

Vuonna 2016 Berliinin pride-kulkueessa marssi paljon sateenkaarisenioreja. Leben und leben lassen.

Vuosi 2021 on merkkivuosi suomalaisten seksuaalivähemmistöjen historiassa. Olisiko jo aika päivittää vanhuspalvelut homoystävällisiksi?

HOMOSEKSUAALISTEN tekojen rangaistavuus poistettiin Suomen rikoslaista tasan 50 vuotta sitten. Seksuaalinen kanssakäyminen samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa lakkasi olemasta rikos, mutta korkea suojaikäraja ja kehotuskielto jätettiin voimaan poliittisena kompromissina.

Propagandalaki kehotuskiellosta kumottiin vasta 28 vuoden voimassaolon jälkeen. Samana vuonna 1999 yhtenäistettiin homo- ja heteroseksin suojaikärajat.

Homot ennättivät olla rikollisia 76 vuoden ajan, vuodesta 1894 vuoteen 1971. Vielä aikaisemmin miesten välisestä seksistä tuomittiin sodomiakiellon perusteella. Sairausluokituksesta homoseksuaalisuus poistettiin vasta 40 vuotta sitten.

VANHUUTTAAN nyt elävät homot on ehditty leimata eri vuosikymmenillä niin rikollisiksi kuin sairaiksi. Syrjinnän ja epäasiallisen kohtelun pelko ovat olleet arkipäivää.

Vanhuspalvelujen asiakkaina on aina ollut näkymättömiä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, mutta tarjotaanko kaikille vieläkään mahdollisuutta olla kokonainen ihminen? Ei kai vanhana joudu palaamaan takaisin kaappiin?

Vaikka tieto on lisääntynyt ja asenteet muuttuneet, monet vanhustyön käytännöt ja toimintamallit ovat sataprosenttisen heteronormatiivisia. Järjestelmään kuuluu hetero-oletus, mikä tulee esille vaikkapa tiedusteltaessa rutiininomaisesti aviovaimoa tai -miestä.

Video: Yhdenvertainen vanhuus – Haluaisin pystyä kertomaan (Seta ry 2014)

VANHUSTYÖN heteronormien purkamiseen ei tarvita taloudellisia tai ajallisia resursseja. Tarvitaan ainoastaan motivaatiota päivittää luutuneita ajattelutapoja.

Ovatko sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuteen liittyvät käsitteet tuttuja vanhuspalveluissa? Millaisia ovat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien vanhusten ongelmat ja palveluntarpeet? Mitä kaikkea iloa ja vaihtelua monimuotoisuus voisi itse asiassa tuoda vanhustyöhön?

Kysymys on pienistä teoista, joilla on suuri merkitys. Kyse on kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksien edistämisestä. Toivotan hyvää merkkivuotta 2021 ja entistä parempaa homovanhuutta! ■ geron.fi

Kommentit

  • Veikko Kastinen

    Onpa hyvä ja aiheellinen kirjoitus ihmisoikeuksista.

    • Ari Liimatainen

      Kiitos, Veikko, kannustavasta palautteesta.

Kommentointi on suljettu.