Radiouudistus hävitti mietelauseet

Yle Radio 1.

Yle Radio 1:n suosituin ohjelma täytti tammikuussa kymmenen vuotta. Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle

Päivän mietelause on osa kansallista radiokulttuuria.

YLE Radio 1 on ollut viritettynä keittiön putkiradioon vuosikymmeniä, ja kuuntelen kanavaa lähinnä aamuisin. Kyllästyin aikoinaan paikallisradioihin ja alueohjelmiin enkä ole koskaan katsonut aamutelevisiota.

Vuodenvaihteessa kuulin kauhukseni, että Yle alkaa taas kehittää radiokanaviaan ja aikoo ”tuoreuttaa” ykköskanavan. Mieleen hiipi väistämättä pelko lempikanavan tuhosta. Yleensä johto tekee tällaisia manööverejä ymmärtämättömyyksissään ja pelkkää joutilaisuuttaan.

Kanavalla hehkutettiin pahaenteisesti, että luvassa voi olla ”epämukavuuksia” uskollisten kuuntelijoiden arkeen. Aloin pelätä tosissani, kun sain tietää, että remontti perustuu radion käyttötapojen muutoksiin. Omat kuuntelutottumukseni eivät ole muuttuneet miksikään, enkä todellakaan halua niiden tuoreutuvan.

ONNEKSI uudistus ei romuttanut Yle Radio 1:n aamuja kokonaan. Tämän uskaltaa kai jo todeta, kun uutta ”audiota” on kuunneltu pari kuukautta. Trenditietoiset puhuvat nyt tosiaan audiosisällöistä eivätkä radio-ohjelmista, kuten meillä vanhuksilla on tapana. Vielä hienompia ovat podcastit, mutta niistä joskus toisen kerran.

Vanhoista kunnon aamuohjelmista Ykkösaamulle on jäänyt entistä huonompi ja typistetympi lähetysaika. Olisipa edes alansa suvereenisti hallitseva Olli Seuri palannut toimittajaksi.

Hartaita säveliä ja sananjulistusta tulee yhä tuutin täydeltä. Mieluummin ottaisin klassista, kiitos. Onneksi sentään Muistojen bulevardi on säilyttänyt paikkansa päivänavauksen kruununjalokivenä. Parhaat onnittelut kymmenvuotiaalle! Schlager soikoon aamutuimaan nyt ja vastedes.

Mutta missä on päivän mietelause?

ENITEN olen jäänyt kaipaamaan kuuluttajien lukemia päivän mietelauseita. Ne ovat tarjonneet hienoja oivalluksia ja ajattelun sytykkeitä uuteen päivään, mutta nykyisin ainut lähetys tulee vasta vähän ennen kuin Turun tuomiokirkon kello lyö 12. Sitä ei työmies enää kuule.

Voisiko mietelauseen ensiesityksen palauttaa varhaisiin aamuhetkiin? Viikon luontoäänen kanssa se on osa ainutlaatuista kansallista radiokulttuuriamme.

Kunpa upeat kuuluttajat pitäisivät vielä kiinni hillitystä arvokkuudestaan ja lopettaisivat jonninjoutavat somehöpinät heti alkuunsa. Antaa tuoreutetun Yle Radio 1:n olla Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa – ihan sama – mutta laatukanavalta en haluaisi kuulla sanaakaan instastooreista tai feisbuukfiideistä.  ■ geron.fi

Kommentit

 • Arja Hakala

  Hei!
  Yle.fi sivustolle voi jättää kuuntelijapalautteen , toiveena kuulla päivän mietelause
  Lienee toteutettavissa.

  • Ari Liimatainen

   Kiitos vinkistä! Onnistuin löytämään yhteystiedot, vaikka ne oli piilotettu aika hyvin:

   – Ylen Asiakaspalvelu puh. 020 690 414 arkisin klo 10–12 (muina aikoina puhelinvastaaja)
   – Ylen Asiakaspalvelu, PL 61, 00024 Yleisradio
   – Palautelomake https://asiakaspalvelu.yle.fi/

 • Arja Hakala

  Hyvin on löytynytkin näköjään.

  Kannattaa luoda oma Yletunnus
  Googlehaulla Tunnus Yle.fi

  Sähköpostosoite
  Ja sille vahva salasana
  Ja nimimerkki millä kirjoittaa, jos kirjoittaa

  Yleltä valikoituu kuunneltavat ohjelmat toimittajien mukaan. Ratio-ohjelmissa on tärkein tekijä millainen ääni on ohjelman vetäjällä.
  Itse pidän ääntä ykköstärkeänä.
  Toimittaja Olli Haapakangas on yksi heistä.

  Kuopion toimituksessa on muun muassa toimittaja Petri Julkunen ja Anna Ronkainen.

 • Arja Hakala

  Niin on Haapakangas sellainen, että on taito mukautua erilaisiin ratiokuuntelijoihin.

  Radio Sandels toimipaikka ainakin Iisalmessa. Siellä on toimittajana Reijo Glad sekä Susanna.
  Siellä ovat nämä toimittajat erikoistuneet kuuntelijoihinsa, on se kuultavissa ohjelmien aikana. Äänet on sopivat heillä.

Kommentointi on suljettu.