Saako olla ilmaisia aikakauslehtiä? Kirjastoon vai kotisohvalle?

Harva kirjasto tarjoaa aikakauslehtiä etäkäyttöön, vaikka nyt olisi järkevää lukea lehdet kotona. Kuopiossa e-lehtiä pidetään liian kalliina.

JOS minulta kysyttäisiin, haluaisinko lukea aikakauslehdet maksutta aina tuoreeltaan, vastaisin ehdottoman myöntävästi. Jos taas kysyttäisiin, lähtisinkö niiden takia kirjaston lukusaliin, vastaus olisi kielteinen.

Varkautelaisia lukijoita tekee mieli onnitella heti kättelyssä. Te voitte siirtyä selaamaan yli kolmeakymmentä kotimaista aikakauslehteä ilmaiseksi tästä linkistä. Valtaosa savolaisista kirjastonkäyttäjistä jää nuolemaan näppejään.

AIKAKAUSLEHTIEN etäkäyttö kotisohvalta on arkipäivää vasta harvassa kirjastossa.

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoverkko on alan lippulaiva, joka tarjoaa kotona luettavaksi peräti 63 kotimaista aikakauslehteä. Kirjastokortilla voi siis lukea käytännössä kaikki suomalaiset lehdet Alibista Eevaan ja Kotiliedestä Tekniikan Maailmaan.

Kuopion kaupunginkirjastossa palvelua pidetään liian kalliina. Järjestelmä- ja verkkopäällikkö Liisa Rossin mukaan e-aineistojen hankinta on kytköksissä aineistomäärärahoihin

– Kotimaisten aikakauslehtien etäkäyttö on mietinnässä, mutta budjetti ei ole vielä tiedossa.

ETENKÄÄN korona-aikana lehtisali ei houkuttele. Kuopion kaupunginkirjastossa lukijoita on normaalisti satakunta päivässä.

Nyt jos koskaan kirjastojen tulisi panostaa sujuviin etäpalveluihin perinteisen tarjonnan rinnalla. Lukusalit ovat tarpeen muun muassa ikääntyneille ja opiskelijoille, mutta moni eläkeläinenkin surffaa internetissä jo vaivattomasti.

Digitaalisia aikakauslehtisisältöjä lukee päivittäin joka viides suomalainen.

VARKAUDEN kaupunginkirjastossa aikakauslehtien etäkäyttöä pidetään hyvänä palveluna. Kirjastotoimenjohtaja Pauliina Arresalo kertoo, että päätös syntyi Lumme-kirjastojen yhteistyönä.

Kirjastojen kehittämiseen verkostomainen työtapa antaa monia etuja. Mikkelin seutukirjaston vt. kirjastopäällikkö Pia Kontio sanoo, että Lumme-kirjastoissa yhteisen palvelun hinta pysyi mahdollisuuksien rajoissa niin, ettei käyttöön otettu laajinta mahdollista lehtivalikoimaa.

– Palvelu on ollut pidetty, Kontio vakuuttaa. ■ geron.fi