Sähköpotkulautailijat terrorisoivat nyt Kuopiossa

Sähköpotkulauta ei ole lelu vaan ajoneuvo.

Sähköpotkulautailu heikentää liikenneturvallisuutta ja kuormittaa terveydenhuoltoa.

VUOKRATTAVAT sähköpotkulaudat ovat tulleet Kuopioon. Eilisellä pyörälenkillä niitä lojui poikittain kevyen liikenteen väylällä ihan kuin muissakin kaupungeissa.

Liikenteessä viilettäessään holtittomat potkulautailijat ovat todellinen vaara. Nopeus saattaa olla nelinkertainen jalankulkijoihin verrattuna. Kun lähes äänettömästi liikkuva laite syöksyy liian läheltä, törmäys aiheuttaa pahaa jälkeä.

Liikenneturvan kyselyn mukaan jopa 68 prosenttia suomalaisista kokee sähköpotkulautojen heikentäneen jalankulkijoiden turvallisuutta. Lähes joka neljäs on joutunut vaaratilanteeseen potkulaudan takia.

SÄHKÖPOTKULAUTAONNETTOMUUDET kuormittavat jo terveydenhuoltoa.

Meilahden yhteispäivystyksessä Helsingissä on hoidettu touko–kesäkuussa yli 140 sähköpotkulautaonnettomuudessa loukkaantunutta. Yhden viikonloppuyön aikana neljäsosa pientraumapotilaista voi olla potkulautaonnettomuuden uhreja.

Onnettomuuksiin joutuvat etenkin humalaiset nuoret. Vakavina vammoina on syntynyt aivoverenvuotoja ja vaikeita kasvojen luiden murtumia, kuten leukamurtumia. Noin viidessä prosentissa onnettomuuksista kuljettaja on törmännyt toiseen henkilöön.

SUORAAN sanoen en olisi kaivannut sähköpotkulautoja terrorisoimaan muutenkin sekasortoista Kuopion kevyttä liikennettä, mutta minkäs teet. Peli on jo menetetty.

Tästä lähin jalan ja polkupyörällä liikkuminen on kaupungissa entistä turvattomampaa ja vaaralle alttiita ovat erityisesti ikäihmiset ja näkövammaiset. Vaikka sähköpotkulaudalla ei saa ajaa jalkakäytävällä, ani harva lautailija noudattaa sääntöjä. Jätettyjä potkulautoja ajelehtii tiellä milloin missäkin.

Liikenneturva muistuttaa, että sähköpotkulauta ei ole lelu vaan ajoneuvo. Minä puolestani haastan poliisit tarttumaan määrätietoisesti potkulautailijoiden liikennekäyttäytymiseen Kuopiossa ennen kuin on liian myöhäistä. ■ geron.fi

Kommentit

 • Veikko Kastinen

  Kyllä ihmisen on liikuttava lihastensa ja luittensa avulla. Muut härvelit ovat mielestäni järjettömiä.Mitä jalankulkua se on kulkea härvelin päällä.

  • Ari Liimatainen

   Kiitos kommentista. Helsingin Arabianrannan kirjastosta saattoi aikoinaan lainata soutuveneen. Se oli mukavaa, kun veneen tarvetta oli harvakseltaan.

 • Hemohes-

  Aprikoin itekseni, jotta loppusko ne potkulauvat lojumasta pysäkeillä ja pyöräteillä, jos kannettas ne porukalla aina mehtään niin syvälle kun ikinä taijettas. Ois siinä potkulautafirman pikkuporvarin alulla oma hommasa niitä kartotella ja ihmisten ilimolle köijätä.

Kommentointi on suljettu.