Salainen agentti vanhainkodissa

Agenttina saa vaihtelua leskimiehen arkeen. Kuva: Nonstop Entertainment Ab / Yle

Hoitokodin yksinäisyys särkee sydämen Yle Teemalla ja Areenassa.

DRAAMADOKUMENTTI Salainen agentti vanhainkodissa (El agente topo / The Mole Agent, Chile 2020) on toteutukseltaan hivenen erikoinen elokuva, mutta sisältö on puhdasta kultaa.

Chileläinen yksityisetsivä haluaa palkata 80–90-vuotiaan vakoilijan. Toimeksiantajana on vanhainkodissa asuvan rouvan tytär, joka epäilee äitiään kohdeltavan huonosti. Agentin tehtävä on soluttautua tarkkailemaan tilannetta.

Pestin saa charmikas gentlemanni, joka hakee vaihtelua leskimiehen pitkäpiimäiseen arkeen. Kun hänet on koulutettu raportoimaan viimeistä huutoa olevilla agenttihärpäkkeillä, operaatio voi alkaa.

VANHAINKODIN oikeat asukkaat tulevat mukaan elokuvaan. Draama ja dokumentti pääsevät sekoittumaan, koska ihmisille on kerrottu etukäteen, että työryhmä kuvaa hoitokodin elämää.

Vanhat rouvat hullaantuvat oitis tahdikkaan ja ystävällisen herrasmiehen elkeistä. Ihastumisiltakaan ei voi välttyä. Salainen agentti uppoutuu kuuntelemaan ja pitämään seuraa niin että yksityisetsivä joutuu muistuttamaan häntä alkuperäisestä tehtävästä.

Tutkinta valmistuu. Lopputulos ei taida kuitenkaan miellyttää toimeksiantajaa.

AGENTTITARINA herättää kiinnostuksen elokuvaan, mutta koskettavan tästä filmistä tekevät vanhainkodin asukkaat – heidän kertomuksensa ja tunteensa.

Suomalaisen väitöstutkimuksen mukaan palvelutaloissa asuu henkisesti kodittomia ihmisiä, joista osa kokee itsensä tyystin näkymättömäksi. Chileläisestä elokuvasta välittyy sama viesti sydäntä särkevästi.

Vanhainkodin asukkaat ovat yksinäisiä, toteaa kolmeksi kuukaudeksi paikalle ujuttautunut agentti ja ikätoveri ykskantaan. ”Haluan palata kotiin.” ■ geron.fi

Yle Teema esittää elokuvan Salainen agentti vanhainkodissa la 30.1. klo 20. Areenasta elokuvan voi katsoa ma 25.1. alkaen.

Kommentit

 • Arja Hakala

  Agenttitarina sopii hyvin myös alzheimerin tautia potevan henkilön kertomiin tarinoihin.

  Lähipiirissä oli menneinä vuosikymmeninä.
  Alkuun lankauduin puheluihin ja tarinoihin, joissa oli sisältönä vierailijoiden käynnit ja tekemiset. Harhat mielikuvituksineen olivat yllätysmomentteja päivittäiskeskusteluissa.
  Ja ei kun mukaan vaan samaan aihepiiriin tuli mentyä mitään väheksymättä.

  Toisaalta ne olivat hauskoja hetkiä.

  • Ari Liimatainen

   Kiitos kommentista, Arja! Moni on sanonut, että Alzheimerin tautia sairastavan läheinen voisi kirjoittaa melkoisen kirjan. Ja on niitä onneksi kirjoitettukin.

 • Satu

  Mielenkiintoisen kuuloinen elokuva. Itseäni kiehtoo kovasti tällaiset erilaiset yksityisetsivä- sekä agenttitarinat. Tuo vanhusten yksinäisyys on kyllä sydäntä särkevä teema ja on hyvä, että sitä tuodaan esiin vaikkapa juuri elokuvien muodossa. https://etsivapalvelucontrol.fi/#palvelut

Kommentointi on suljettu.