Sateenkaariliput liehumaan

Jopa 750 000 ihmistä osallistui Berliinin pride-kulkueeseen vajaan vuorokauden kuluttua Münchenin joukkoampumisesta vuonna 2016. Kuva: Ari Liimatainen

Jopa 750 000 ihmistä osallistui Berliinin pride-kulkueeseen vajaan vuorokauden kuluttua Münchenin joukkoampumisesta vuonna 2016. Kuva: Ari Liimatainen

Sateenkaariseniorit ovat taistelleet vuosikymmeniä oikeuksiensa puolesta.

SAMAAN aikaan kun muualla Suomessa juhlistetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden puolesta otettuja edistysaskeleita, Kuopion maalaiskaupunki olla öllöttää helteen kourissa lotkauttamatta korvaansakaan ihmisoikeuksille.

Sateenkaariliput eivät liehu Kuopion keskustassa, vaikka Pride-viikko on kasvanut jo Suomen suurimmaksi ihmisoikeustapahtumaksi. Kaupungintalon lipputangot sojottavat tyhjinä, eikä tuki sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudelle näy kaupungin viestinnässä. Savilahden uusi silta valaistaan muina juhlapäivinä teeman mukaisilla väreillä, mutta sateenkaaren sävyt eivät sillan kaiteisiin sovellu.

Helsingissä tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio toimii Pride-tapahtuman suojelijana ja pääministeri Sanna Marin osallistuu lauantain kulkueeseen.

– Tasavertaisesti kohdatuksi, kuulluksi ja nähdyksi tulemisen tarve on ihmisyyden ytimessä. Se yhdistää meitä kaikkia yksilöllisistä ominaisuuksistamme riippumatta, Haukio toteaa.

SATEENKAARISENIOREISTA moni on taistellut pitkään yhdenvertaisen kohtelun puolesta, ja heistä jokainen on joutunut pohtimaan, miten selvitä syrjivästä kohtelusta tai sen riskeistä omassa elämässään.

Homoseksuaalisuus oli Suomessa rikos vuosina 1894–1971. Viime vuonna tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun homoseksuaalisten tekojen rangaistavuus poistettiin rikoslaista, ja vasta 40 vuotta siitä, kun homoseksuaalisuus poistettiin tautiluokituksesta.

Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo sanoo, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvien oikeudet ovat edenneet tuskallisen hitaasti. Sukupuolivähemmistöt ovat joutuneet odottamaan ihmisoikeuksia kunnioittavaa kohtelua vieläkin pidempään. Sateenkaariseniorit ovat eläneet syrjinnän varjossa ja joutuneet taistelemaan oikeuksiensa puolesta vuosikymmenien ajan.

– Toivon, että jokainen kunta nostaa sateenkaariliput liehumaan ja viestii sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien kuntalaisten yhdenvertaisuudesta, Topo kehottaa.

Homoista puhuttiin miesrakastajina.

POLIISIMUSEON ajankohtainen Rikos ja rakkaus -verkkonäyttely valottaa suomalaista homoseksuaalisuuden historiaa kiinnostavalla tavalla poliisin näkökulmasta.

Verkkonäyttely kertoo muun muassa, miten poliisi on valvonut homoseksuaalisia tekoja ja suhtautunut homojen kohtaamaan väkivaltaan tai rikoksiin. Yksi näyttelyn teemoista on seksuaalivähemmistöön kuuluvat poliisit. Suomen Sateenkaaripoliisit ry perustettiin viisi vuotta sitten.

Kainuulaisen aikalaiskokijan kertomus maaseudun homoista on osa Poliisimuseon Rikos ja rakkaus -näyttelyä. Kainuussa ilmapiiri oli 1950-luvulla avomielisempi ja suvaitsevaisempi kuin Helsingissä. Homoista puhuttiin miesrakastajina, lesboista miesvihaajina. Alueella oli molempia ollut iät ja ajat, ja heidän annettiin olla rauhassa osana kyläyhteisöä. ■ geron.fi

Rikos ja rakkaus – Homoseksuaalisten tekojen dekriminalisointi –verkkonäyttely 

Kommentit

  • Arja Hakala

    Aivan oikein.
    Tämä viikko on Pride-viikko

    Kuopiossa on Kuopion Setan järjestämänä Pride-kulkue ja piknik torstaina 30.6.2022.

    Niin kyllähän liputus täytyy hoitaa asiaan kuuluvalla tavalla.

Kommentointi on suljettu.