Sille kesälle koskaan ei löydy vertaa

Öisin kutsusi aina kuulin / Siihen vastasin epävarmoin huulin

Kadulla on kuumaa, kadulla on kuumaa.

KESÄISET iskelmät eivät soi tänäkään vuonna elävälle yleisölle, mutta onneksi voi edes muistella menneitä. Millaiset sävelet kuuluvat ehdottomasti kesään?

Dannyn Kesäkatu on ilmeinen klassikko. Juha Vainion sanoitukseen kaupunkilaispojan on ollut aina helppo samastua: Autojen pakokaasu huumaa / Kadulla on kuumaa, kadulla on kuumaa.

Reijo Kallion kerrotaan laulaneen jo kouluaikoina kesäisin raittiusjuhlakiertueilla. Häävalssina tunnettu Suvivalssi edustaa hänen suosituinta tuotantoaan. Haitari soi haikeasti ja linnut laulavat.

Ei huomista päivää voi tietää,
Se ilon vai surunko tuo,
Mut kanssasi elämän tiellä
Me kestämme minkä se suo.

HYVÄNTUULISISTA kesähiteistä tarttuvimpia on Chrisse Johanssonin sanoittama ja Katri Helenan vastustamattomasti tulkitsema Kesän lapsi. Kun alkutahdit kuuluvat radiosta, alkaa jo laulattaa: Aa kesän lapsi kun oon / Aa villi luonteeni on.

Ikivihreän Kesän vihreät lehvät on levyttänyt moni iskelmätähti, mutta minulle Vieno Kekkosen tulkinta on ylittämätön. Haikea sävel ja sanoitus nostavat palan kurkkuun. Oli kaunista nuoruus, oli kukkiva maa / Kesän viimeiset lehvät jo kuihtua saa.

Juha Vainio pääsee tälle kesälistalle toistamiseen, nyt ”miesten hiljaisen vapautusliikkeen” edustajana. Käyn ahon laitaa olisi yksitoikkoinen ralli ilman Vainion nerokasta sanoitusta.

Järjestelmä tarpeeksi on mua lypsänyt
Luulen että aika alkaa olla kypsä nyt
Tulkaa, viekää sitten vaikka tuhkat pesästä
Mut minä nautin kesästä

KESÄPÄIVÄNSEISAUKSEN jälkeen sopii varmaan hyräillä jo tätä: Nyt kun kesä mennyt on / Syksy saapuu… Suudelmin suljetuissa kirjeissä on kesä lämmin. Valitaanko Eino Grönin vai Kari Tapion tulkinta?

Kesämieli kääntyy suomalaisia iskelmiä kuunnellessa nopeasti surumieliseksi ja alakuloiseksi. Otetaan jotain vähän reippaampaa. Sopisiko Anita Hirvosen Rantareggae tai Maitolavan prinsessa?

Kesäiskelmien kuningatar on tietysti Paula Koivuniemen Sata kesää, tuhat yötä. Sinua ilman ei saavu kesää! ■ geron.fi