Sota vanhuksia vastaan

Lydia Manuylova, Ukraina.

Sodasta ei seuraa mitään hyvää, sanoo Lydia Manuylova, 86. Kuva: HelpAge International

Ukrainan kauheudet kurittavat vanhoja ihmisiä ennennäkemättömästi.

EUROOPASSA käydään laajamittaista sotaa, jonka vaikutukset leviävät arvatenkin vielä moniaalle. Vanhat ihmiset ovat sota-aikana erityisen haavoittuvaisia, ja nyt miljoonien ikääntyneiden ukrainalaisten henki on vaarassa Venäjän hyökkäyksen seurauksena.

Kansainvälinen avustusjärjestö HelpAge International pitää Ukrainan sotaa suhteellisesti ”maailman vanhimpana” humanitaarisena kriisinä. Joka neljäs ukrainalainen on yli 60-vuotias, ja kolmannes avun tarpeessa olevista ukrainalaisista on ikääntyneitä.

Järjestön johtajan Justin Derbyshiren mukaan on sydäntä särkevää kuulla, mitä kauheuksia Ukrainan vanhukset nyt kohtaavat, useimmiten yksin.

VANHAT ihmiset eivät saa välttämätöntä terveydenhoitoa, ravintoa ja lääkitystä. Kaikki eivät voi tai halua paeta naapurimaihin. Liikkumiskyvyttömät ja muistisairaat joudutaan usein hylkäämään sodan runtelemille alueille.

Itä-Ukrainassa sota on jatkunut kahdeksan vuoden ajan, joten vanhukset ovat väsyneitä ja entistä pelokkaampia Venäjän uuden hyökkäyksen takia. 86-vuotias Lydia Manuylova kertoo avustusjärjestön verkkosivuilla, miten ihmiset kärsivät pommituksista. Hän muistaa yhä toisen maailmansodan, jolloin ei ollut ruokaa ja piti syödä ruohoa.

– Haluan toivottaa kaikille rauhaa. Sodasta ei tule mitään hyvää, Manuylova sanoo.

Missä viipyvät rahankeräykset vanhusten hyväksi?

HUMANITAARISEN avun tarve Ukrainassa on valtava. Ihmiset kaipaavat jo epätoivoisesti puhdasta vettä ja suojaa.

Ikääntyneiden ukrainalaisten erityistä avuntarvetta ei saa nyt unohtaa. Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän sotilaalliset toimet ja vastaa niihin osana Euroopan unionia. Suomen kansainvälisen avun nykyiset periaatteet eivät kuitenkaan ulotu vanhoihin ihmisiin.

Suomen on kohdennettava lisärahoitusta vanhusten parissa tehtävään työhön Ukrainassa ja osoitettava solidaarisuutta vanhoille ihmisille konkreettisin keinoin. Myös kolmannen sektorin tulee koota ripeästi voimansa ikääntyneen väestön turvallisuuden parantamiseksi. Missä viipyvät rahankeräykset ukrainalaisten vanhusten hyväksi?  ■ geron.fi