Suomalainen on onnellinen muttei uskovainen

Vauva nukkuu.

Tulevaisuus näyttäytyy arvoituksellisena.

Tulevaisuudenusko on mennyt. Usko Jumalaan on kuollut.

ME suomalaiset olemme melko yksimielisiä siitä, että terveys, toimeentulo ja hyvät ihmissuhteet ovat onnellisen elämän välttämättömiä edellytyksiä. Tärkeitä ovat myös mielenkiintoinen työ, harrastukset ja luonto.

Vaikka koronakriisi on kolhaissut hyvinvointiamme, useimmat suomalaiset kokevat itsensä edelleen onnelliseksi. Tulevaisuus näyttäytyy kuitenkin arvoituksellisena.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuoreesta analyysista käy ilmi, että Suomesta on tällä hetkellä vaikea löytää ihmisiä, jotka olisivat erityisen luottavaisia lähitulevaisuuden suhteen. Emme jaksa enää uskoa siihen, että asiat olisivat viiden vuoden päästä nykyistä paremmassa jamassa.

TAPPOIKO korona tulevaisuudenuskomme? Onnellisuuden tunnekin näyttää vähentyneen hieman.

Etenkin pelko toimeentulon menettämisestä jäytää suomalaisia. EVAn tutkimuksessa kuusi kymmenestä arvioi, ettei nyky-yhteiskunnassa voi elää luottavaisin mielin, koska työpaikan ja toimeentulon saattaa menettää aivan yhtäkkiä.

Mielenkiintoinen työ ja mieluisa työpaikka ovat tärkeitä onnellisuuden edellytyksiä kolmelle neljästä suomalaisesta. Vaisuimmat arviot omasta onnellisuudestaan antavat työttömät.

Kaunis Kuopio -joukkorahoituskampanja.

SUOMALAISTEN onnellisuus kasvaa tulojen myötä ja rahan puute vähentää onnellisuutta. Tarkkaan ottaen raha ei kuitenkaan aiheuta onneamme, mutta se luo edellytyksiä hyvinvoinnille, joka syntyy yksilön oman toiminnan kautta.

Nimittäin me suomalaiset ajattelemme melko laajasti, että omilla valinnoilla ja omalla toiminnalla on keskeinen merkitys sille, kuinka hyvää ja onnellista elämää itse kukin elää. Jokainen on oman onnensa seppä.

Aivan tyhjästä onnea ei kuitenkaan voi nyhjäistä. Terveyden, talouden ja läheisten ihmissuhteiden pitäisi olla vähintään kohtuullisella tolalla. Sen sijaan hengellisyys ja suhde Jumalaan ovat suurimmalle osalle suomalaisista onnellisuuden kannalta jo melko yhdentekeviä.

Mihin me nykyihmiset uskomme?  ■ geron.fi

Kommentit

 • Arja Hakala

  Onnellisuuden otos on onnistunut.

  Onnellisuus
  Tässä hetkessä

  Ajatusvirrassa

 • Veikko Kastinen

  -Nuorilla toimeentulo huolet ja työelämän epävarmuudet
  – Meillä vanhemmilla muut huolet, palveluyhteiskunta on rapautettu, monta olisi esimerkkiä, mutta olkoon, tulis liian pitkiä tarinoita.
  – Surettaa älylaitteiden vangiksi jääneitä, niin että kansallispuistossakin kävellessä pitää räplätä niitä ja naamakuvia ottaa, minun mielestäni siellä on muutakin katsottavaa, toki suurin osa vielä nauttii luonnosta ja kauniista kansallismaisemistamme ja roskaamista ei esiinny ainakaan pohjoisen puistoissa.
  Uskontomme on teknologia, jospa se tuo meille kaikkea hyvää.

Jätä kommentti

*