Muistihäiriöiden syntymistä voi ehkäistä muokkaamalla elintapoja terveellisemmiksi.
MUISTISAIRAUDET ovat monitekijäisiä sairauksia, joiden tärkein riskitekijä on korkea ikä. Sairastumisen todennäköisyyteen vaikuttavat kuitenkin monet elintapoihin liittyvät tekijät.
Muistisairauksien riskiä voi arvioida helppokäyttöisen riskitestin avulla. Testiä käyttävät perusterveydenhuollon ammattilaiset, mutta se soveltuu myös itsearviointiin.
Testi pisteyttää seitsemän riskitekijää ja arvioi ikääntyvän ihmisen riskin sairastua muistisairauteen seuraavan 20 vuoden kuluessa. Mikäli riskipisteet ovat 6 tai yli, elintapoihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.
Testaa, onko riski sairastua muistisairauteen suurentunut – laske omat riskipisteesi

Lähde: THL, FINGER-toimintamalli ikääntyvien muisti- ja ajattelutoimintojen tukemiseksi 2018
RISKITEKIJÄT ovat jokaisella ihmisellä hieman erilaisia, joten ennaltaehkäisyssä on tärkeää huomioida yksilöllinen muutosten tarve. Tehokkainta on pyrkiä vaikuttamaan useaan riskitekijään samanaikaisesti.
Henkilökohtainen suunnitelma kannattaa laatia perusterveydenhuollossa hoitajan tai muistihoitajan kanssa. Interventiossa on hyvä pohtia yhdessä, millaisia elintapojen muutoksia on syytä tehdä. Mikä motivoi muutokseen? Miten tavoitteen toteutumista voi seurata?
Elintapaohjelman tulee sisältää liikuntaharjoittelua, ravitsemusohjausta, muistitoimintojen harjoitusta sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden hallintaa.
MUISTISAIRAUKSIEN perimmäistä syytä ei tiedetä eikä hoidossa ole tapahtunut viimeisten vuosien aikana merkittäviä harppauksia.
THL:n koordinoima suomalainen FINGER-tutkimus on kuitenkin osoittanut, että kun ikääntyneet muuttavat elintapojaan terveellisemmiksi, muisti- ja ajattelutoiminnot säilyvät paremmin ja muistihäiriöiden riski pienenee.
Lääkkeettömillä hoitokeinoilla, kuten ravitsemuksella, liikunnalla sekä älyllisellä ja sosiaalisella aktiivisuudella vaikuttaa olevan monia positiivisia vaikutuksia myös niille, joilla on jo muistisairaus. ■ geron.fi
Suomessa noin 14 500 henkilöä sairastuu muistisairauteen vuosittain. Maailman Alzheimer-päivää vietetään tiistaina 21. syyskuuta.
Arja Hakala
Helppolukuinen taulukko kerrankin.
Ikävuosista riskipisteet sekä liikunnasta.
Testin tulos 1 % mahdollisuus saaha muistisairaus 20 vuoden kuluessa, edellyttää tietenkin vaalimaan muutoinkin tervettä elämäntapaa.
Ari Liimatainen
Kiitos kommentista. Hyvä tulos!