Terroristi alaparvekkeella

Mies polttaa sikaria.

Tupakansavussa on yli 70 tunnetusti syöpää aiheuttavaa ainetta.

Terveysturvallisuudessa on sokea piste.

VUOSI sitten onnistuimme löytämään unelmakodin. Sijainti on keskeinen mutta rauhaisa. Huoneistoon tulvii valoa, ja keskustan kattojen yli näkyy Puijo koko komeudessaan. Saunan jälkeen voi vilvoitella rauhassa tilavalla parvekkeella, jonne mahtuvat sekä kiikkutuoli että kukkaistutukset.

Se, että makuuhuoneesta avautuu ikkuna hiljaiselle parvekkeelle, oli tärkeä valintaperuste. Läpiveto tuulettaa koko asunnon vinhaan. Kesätuuli ja sateen ropina nukuttavat hyvin, samalla kun vanhastaan tuttu kaupungintalon kello lyö hiljakseen taustalla.

Emme voineet aavistaa, että alapuolelle muuttaisi terroristi, joka tekee yhdellä kertaa tyhjäksi kaikki suunnitelmat laadukkaasta asumisesta viehättävässä maalaiskaupungissa.

TERRORISMI on tässä tapauksessa naapurin jatkuvaa tupakanpolttoa parvekkeella. Kitkerä savu tunkee sisään niin että silmiä kirvelee, ja oma parvekkeemme on täysin käyttökelvoton. Illanistujaiset ja etätyöt ulkoilmassa on peruttu koko kesältä. Muistatteko, miltä kapakoissa haisi ennen aikaan? Verhot, matot ja pöytäliinat löyhkäävät vanhalle mahorkalle.

Edellisessä taloyhtiössä tupakointi oli kielletty parvekkeilla ja rakennuksen välittömässä läheisyydessä, mutta tämän talon järjestyssäännöissä parveketupakointi on sallittu. Naapuri myöntää retkahtaneensa, mutta vähät välittää toisten asukkaiden ja isännöitsijän ilmoituksista. Itse asiassa kukaan ulkopuolinen ei voi tehdä parveketupakoinnille mitään.

Isännöitsijä tyytyy pahoittelemaan ja toteaa, että kielloista päättää taloyhtiö. Prosessi on työläs, kallis ja hyvin epätodennäköinen. Yksittäisellä asukkaalla ei ole edes mahdollisuutta hakea tupakointikieltoa viranomaiselta, vaikka kyse on jokaisen ihmisen oikeudesta savuttomaan asumiseen ja elämään. Terveydensuojelulain perusteella puuttuminen tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin on käytännössä mahdotonta.

Kaunis Kuopio -joukkorahoituskampanja.
SUURIN
osa suomalaisista kannattaa parveketupakoinnin kieltämistä lailla. On aivan käsittämätöntä, että asunto-osakeyhtiö ei voi nykyisin kieltää tupakointia enemmistöpäätöksellä.

Suuritöinen tupakointikielto ei todellisuudessa kiinnosta ketään. Uudiskohteet tulisi määrätä savuttomiksi jo rakentamisvaiheessa, jolloin se olisi kaikista yksinkertaisinta. Miksi savuttomuutta ei edellytetä suoraan rakennusmääräyksissä?

Tällä hetkellä parveketupakointi on yksi suomalaisen terveysturvallisuuden sokeista pisteistä. Tupakanpolttajat saavat terrorisoida naapureitaan aivan rauhassa, vaikka kansantautien ehkäisystä paasataan muuten suu vaahdossa.

Mistähän löytyisi savuton kämppä? ■ geron.fi

Kommentit

 • Arja Hakala

  Tupakkatuotteiden sauhuttelu talojen parvekkeilla on kylläkin kovin ikävää.

  Meidänkin talossa tupakointi on kielletty niin, että tupakanpolttokiellot on infottu tarroilla ulko-ovissa.

  Tupakoitsijoille on OMA tupakointipaikka järjestetty talon sisäpihalle.

  Tupakointi laskee taloyhtiön viihtyvyyspisteitä.

  Kyllähän tupakkatuotteiden sauhuttelun voi kieltää parvekkeilla, jos esim. taloyhtiössä ollaan yhtä mieltä asiasta.

  Luparuljanssi vain alulle.
  Lupa on maksullinen.

  • Ari Liimatainen

   Kiitos kommentista! Melkoinen ruljanssi tuntuu olevan.

 • Arja Hakala

  Kansalaisaloitteillakin voi asioihin vaikuttaa.
  http://www.kansalaisaloite.fi

  vaaditaan sivustolle tunnistautuminen
  Omaa nimeä käyttäen voi kannattaa aloitteita ja tilata sähköpostin aloitteista.

  Yhteistyössä on voimaa.

Kommentointi on suljettu.