Työelämä – Kielletty yli 50-vuotiailta

Yli 50-vuotiaat älkööt vaivautuko.

Työmarkkinoilla ikäsyrjintä on maan tapa.

REKRYTOINTISYRJINTÄ on polttava ja pitkälti vaiettu ongelma suomalaisilla työmarkkinoilla. Yli 50-vuotiasta ei kutsuta edes työhaastatteluun, vaikka hän täyttäisi työn edellyttämät kriteerit moninkertaisesti.

Useat viisikymppiset työnhakijat ovat kokeneet tyrmäyksen kymmeniä, jopa satoja kertoja. Torjunnan muuri alkaa rakentua heti, kun ikä ylittyy.

Akavan tuoreen jäsentutkimuksen mukaan perusteluja nuoremman, kokemattoman ja vähemmän koulutetun valinnalle ei esitetä tai selitykset ovat vähintään epämääräisiä. ”Et olisi viihtynyt nuorekkaassa tiimissä”, oli kuulunut erään työnantajan kommentti.

TYÖNHAKIJAT alistuvat ikäsyrjintään maan tapana. Vain harva lähtee hakemaan rekrytoijalta hyvitystä oikeusteitse, vaikka yhdenvertaisuuslain mukaiset edellytykset täyttyisivät. Moniko edes tietää, että työnhakijalla on oikeus vaatia hyvitystä, jos häntä on syrjitty työhönotossa?

Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki kertoo, että riitautusprosessi koetaan liian vaivalloiseksi. Osa hakijoista pelkää, että asian esille ottaminen vähentäisi työllistymismahdollisuuksia entisestään. Osa epäilee, ettei ikäsyrjintää voi kuitenkaan todistaa.

Luomanmäki sentään uskoo, että asenteisiin on mahdollista vaikuttaa. Esimerkiksi anonyymistä rekrytoinnista on monella työnantajalla jo hyviä kokemuksia. Myös ammattiliittojen täytyy ryhdistäytyä.

SUOMESSA on yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita lähes yhtä paljon kuin Kuopiossa asukkaita. Kuten hallitus joulukuussa linjasi, vielä yli 55-vuotiaidenkin pitäisi pysyä työelämässä, jotta Suomen talous saataisiin oikealle tolalle.

Tavoitteen saavuttamiseen on matkaa. Akavan jäsenkyselyn vastauksista käy suorasanaisesti selville, ettei työnantajia todellisuudessa kiinnosta.

Vuonna 1960 syntyneelle työnhakijalle oli pamautettu totuus päin naamaa: ”Luuletko, että oikeasti jaksaisit vielä tehdä töitä?” ■ geron.fi