Valoa pimeään ja uskoa elämään – Kiitos, Katri Helena

Katri Helena esiintyi viimeksi 55-vuotistaiteilijajuhlakonserteissa vuonna 2018.

Elämä iloineen ja suruineen pitäisi voida kokea niin kuin sydän sanoo.

AVASIN television parahiksi Katri Helenan 50-vuotisjuhlakonsertin uusintaesityksen aikaan. Ajatella, että ensilevytyksestä Poikien kuvat tulee kuluneeksi parin vuoden päästä 60 vuotta!

Kuuntelin Katri Helenaa jo vaunuiässä, kun Kotimainen puolituntinen soi ikkunanraosta pihalle talvipakkaseen, ja niin vain samat iskelmät lumoavat edelleen.

Minut on kai rokotettu gramofonin neulalla.

SUHTEENI iskelmään joutui ymmärrettävästi katkolle teini-iässä. Välit Katri Helenaan alkoivat taas lämmetä, kun Anna mulle tähtitaivas ilmestyi. Silloin 1990-luvun alussa koko Suomi pyysi valoa pimeään ja uskoa elämään – ja taitaa pyytää tälläkin hetkellä.

Vuosituhannen vaihteessa Leidit lavalla -kiertue räjäytti pankin. Esiintymisasut olivat muistaakseni kamalia, mutta Katri Helenan, Paula Koivuniemen, Marionin ja Lea Lavenin lavasäteily vei mukanaan.

Voi pojat, olin aivan myyty jossain kalsean Kuopio-hallin eturivissä, ja samaa hittiputkea tanssia rytkytettiin vielä pitkään konserttikiertueen jälkeen. Nuo muistot saavat ikämiehen nyt hymyilemään posket punehtuen.

KATRI Helena ei ole ollut enää moneen kymmeneen vuoteen ”pelkkä iskelmälaulaja”. Hän on se ikoninen suomalaisten tunteiden tulkki, joka hiljentää muistoihin ja saa pohtimaan elämän arvoituksellisuutta: kaipuuta, toivoa, rakkautta.

Televisio-ohjelmassa Katri Helena tuumiskeli kiitollisuuden merkitystä. Hyvien aikojen muistaminen lohduttaa surussa, mutta kiitollisuus tarkoittaa yhtä lailla iloa tässä ja nyt. Meillä on lupa olla iloisia tässä elämässä, iloita itsestämme ja toisista ihmisistä.

Pari vuotta sitten Katri Helena kertoi minulle, että hän on kiitollinen voidessaan palvella yleisöä laulamalla. Hän on onnellinen siitä, miten kuulijan oma mieli alkaa tehdä töitä laulujen ansiosta. ”Ajattelen, että elämä iloineen ja suruineen pitäisi voida kokea niin kuin sydän sanoo.”

Sydämellinen kiitos, Katri Helena, kuuden vuosikymmenen lauluista – täynnä elämää.  ■ geron.fi

Valikoiman Katri Helenan kappaleita voi kuunnella soittolistaltani ilmaisella Spotify Free tai maksullisella Spotify Premium -palvelulla. Kuuntelu vaatii käyttäjäksi rekisteröitymisen.