Vanha rakkaus ei ruostu

Lauluja rakkaudesta – Rohkea, voimaannuttava kotimainen elokuva saa hymyilemään kyynelten läpi.

NÄINÄ korona-aikoina Anu Kuivalaisen elokuva Lauluja rakkaudesta on kuin lahja katsojalle. Kun ihmisiä tapaa kasvokkain enää harvakseen, kuuden omakohtaisen tarinan kuuleminen liikuttaa vahvasti myös television välityksellä.

Lauluja rakkaudesta luo rohkean ja voimaannuttavan katseen vanhuuteen. Elokuva piirtää kuvan kypsän iän rakkaudesta eri muodoissaan ja kysyy, mitä rakkaudelle tapahtuu, kun ihminen vanhenee.

KUIVALAINEN esittää vanhuuden normaalina elämänvaiheena, jossa ihminen on ainutlaatuinen persoona yksilöllisine tarpeineen niin henkisellä kuin fyysisellä tasolla.

Elokuvassa tuoretta avioparia yhdistää karaoke, intohimo ja puiden kaataminen. Leski rakentaa elämäänsä uudelleen menetyksensä jälkeen. Mies saattaa dementoituneen vaimonsa hoivakotiin tietäen, että aika kuluu vähiin.

Elämästään nauttiva nainen seurustelee 20 vuotta nuoremman miehen kanssa ja epäilee, voiko sitä kutsua rakkaudeksi. Miesparin pitkä suhde on kantanut läpi vaikeuksien ja kantaa yhä, vaikka terveys heikkenee.

TEATTERINEUVOS Ritva Oksasen esittämät laulut ja runot kietovat yhteen kuuden erilaisen rakkauden tarinan.

Ritva Oksanen itse nauttii vapaudesta ja yksin elämisen onnesta. Hän tekee töitä, kuntoilee eikä halua parisuhdetta. Miehet yrittäisivät pelkästään rajoittaa häntä. ”En minä ajattele ikää, minä vain elän”, Oksanen toteaa.

RAKKAUS ilmenee monin tavoin. On turvallista yhdessäoloa pitkässä parisuhteessa, uusia rakastumisia, kaapista ulostuloja.

Vanhuus tuo myös mutkia matkaan. Miten rakkaus kestää, kun puolison muistisairaus etenee? Voiko rakkaus hiipua pelkäksi velvollisuudentuntoiseksi hoivaksi? Mitä ihmiset sanoisivat uudesta rakkaudesta?

HERKKÄ ja tunkeilematon Lauluja rakkaudesta on vuoden mieleenpainuvimpia kotimaisia elokuvia. Se päästää katsojan hyvin lähelle päähenkilöiden intiimejä hetkiä ja saa hymyilemään kyynelten läpi.

Kiitos että avasitte sydämenne. ■ geron.fi

Yle TV1 esittää Anu Kuivalaisen elokuvan Lauluja rakkaudesta ti 22.12. klo 22 ja su 27.12 klo 14.05. Areenasta elokuvan voi katsoa ma 21.12. alkaen.

Tilaa GERON-uutiskirje

Saat ilmoituksen uusista blogiartikkeleista heti niiden ilmestyttyä.