Voimat loppuvat mutta sisulla jatketaan

Sisukkuus pitää ikäihmiset aktiivisina.

PYHÄAAMUNA vastaantulijat Puijon rinteillä olivat järjestään iäkkäitä. Lausuimme toisillemme hyvän huomenen ja itsenäisyyspäivän toivotukset. Harmaa usva sulki kulkijat taas nopeasti syleilyynsä. Metsässä vallitsi rauha.

Toivoin hiljaa, että pääsen liikkumaan jalkapatikassa vielä vuosikausia. Medicus curat, natura sanat ’lääkäri hoitaa, luonto parantaa’ tiedettiin jo antiikin aikana.

AINA ei käy niin kuin haaveillaan. Fyysinen toimintakyky alkaa joka tapauksessa heiketä kiihtyvällä tahdilla kuudenkymmenen ikävuoden jälkeen. Kävelymatkojen taittaminen ja kotoa poistuminen vaikeutuvat. Mahdollisuudet hoitaa asioita, harrastaa ja tavata läheisiä heikkenevät.

Onneksi monet psykologiset tekijät voivat edistää aktiivisuuden säilyttämistä, liikkumisvaikeuksista huolimatta. Tuoreessa väitöstutkimuksessa todetaan, että kahvittelu ystävien kanssa ja kotitöiden hoitaminen ovat tärkeä osa arjen aktiivisuutta.

– Se, että saa tehdä itselleen tärkeitä asioita ja tavoitella asettamiaan päämääriä, pitää yllä elämänlaatua, kertoo tohtorikoulutettava Sini Siltanen.

MIELEN sitkeydellä ja joustavuudella voi päästä yli haastavista tilanteista, kuten esimerkiksi liikkumiskyvyn heikkenemisestä.

Sinnikkäät ja sitkeät ihmiset tekevät kaikkensa omien tavoitteidensa ja mieltymystensä eteen. Joustavat henkilöt taas ovat luovia ja keksivät mahdottomiksi muuttuneiden tavoitteiden sijalle uusia, hieman helpommin saavutettavia.

Ihmiset voivat käyttää sujuvasti molempia keinoja, ja yhdessä ne kuvaavat resilienssiä eli kykyä sopeutua vaikeuksiin. – Suomalaisittain voidaan puhua sisusta, Siltanen toteaa.

SISUKKUUS pitää ikäihmiset aktiivisina, mutta sitkeyden ja joustavuuden lisäksi tarvitaan vireitä aivoja. Heikentynyt kyky ajatella ja käsitellä tietoja voi rajoittaa entisestään niiden ihmisten aktiivisuutta, joilla myös fyysinen toimintakyky on heikentynyt.

Sini Siltanen suosittelee hikijumpan lisäksi myös aivojumppaa. ■ geron.fi

Sini Siltasen terveystieteiden väitöskirjan “Psychological resources as modifiers of the association between mobility decline and activity in old age” tarkastustilaisuus pidetään 11.12.2020. Väitöstutkimus on osa Jyväskylän yliopiston laajempaa Aktiivinen vanhuus -tutkimushanketta.