”Haluan että minut muistetaan sellaisena kuin olin.”
MUISTISAIRAUKSISTA on tehty monta koskettavaa ja ajatuksia herättävää elokuvaa. Tämän vuoden parhaita ensi-iltoja ovat olleet Florian Zellerin ohjaama Isä ja Harry Macqueenin Supernova, jonka voi katsoa joulunpyhinä myös suoratoistopalveluista.
Kaunis, viipyilevä Supernova esittää Samin (Colin Firth) ja Tuskerin (Stanley Tucci) tarinan loppunäytöksen. Kuusikymppiset miehet ovat olleet yhdessä parikymmentä vuotta, mutta Tuskerin varhainen muistisairaus on mullistanut heidän elämänsä kahdessa vuodessa.
Elokuvassa pariskunta kiertää Englannin maaseutua vanhalla asuntoautollaan. Tärkeintä on yhteinen aika, ennen kuin Tusker katoaa maailmaan, josta häntä ei tavoita. Syksyinen maisema enteilee jo hyvästejä.
TUSKER haluaa, että hänet muistetaan jälkeenpäin sellaisena kuin hän oli. Ei sellaisena, mikä hänestä muistisairaana väistämättä tulee. Sam lupaa tukea puolisoaan loppuun asti, mutta Tusker on tehnyt omat suunnitelmansa.
Yllätysjuhlissa Tusker haluaisi pitää vielä kerran puheen miehelleen ja ystävilleen, mutta hän ei kykene enää lukemaan itse laatimaansa tekstiä. Sam puhuu hänen puolestaan: ”Me olemme onnekkaita, että meillä on toisemme.”
Tusker kirjoittaa sydämeenkäyvästi. ”Tulee aika, jolloin unohdan, kuka unohtaa, ja silloin olen varmaan täysin huoleton. Ennen sitä voin muistella näitä yhteisiä hetkiämme. Siitä on iso apu.”
Ei pitäisi surra ketään, kun hän on vielä elossa.
SALAISET suunnitelmat paljastuvat matkan aikana. Miehet tajuavat, että he ovat yrittäneet säästää toisensa tuskalta, mutta ei pitäisi surra ketään, kun hän on vielä elossa.
Nyt Sam ja Tusker joutuvat kohtaamaan perimmäisen kysymyksen siitä, mitä toisen ihmisen rakastaminen merkitsee ja mikä on lopulta rakkauden hinta. Kuinka yhteinen tarina saatetaan päätökseen?
Elämän perimmäisiin kysymyksiin ei tietenkään ole tyhjentäviä vastauksia. Upean Supernovan pakahduttava loppuratkaisu saa pohtimaan olemassaolomme suuria mysteerejä päiväkaudet – toisaalta surumielellä, toisaalta entistä vapautuneemmin. ■ geron.fi
Tarinoita muistisairauksista -sivusto tarjoaa lisää vinkkejä kirjoista ja elokuvista, jotka ilmentävät muistisairaiden ja heidän läheistensä kokemuksia.