Mansikkatiramisu

Naistenviikolla on hyvä syy kutsua ystäviä kakkukahveille. Mansikkatiramisu valmistuu vaivattomasti ilman uunia.  Aurinkoista nimipäivää kaikille nimipäiväsankareille! ps Mustikkakausi on alkanut, kurkkaa ihanan mantelisen mustikkapiirakan ohje täältä. Mansikkatiramisu 1 1/2 pkt (300 g) savojardikeksejä Kostutus: n. 3 1/2 dl appelsiinitäysmehua 1/2 dl Amarettoa Täyte: 2 kananmunaa 1 dl sokeria 4 dl vispikermaa 1 rs (200 g) […]

Lue lisää

Raikkaat vichykurkut

Näillä helteillä tekee mieli raikkaita makuja. Vichykurkut tuovat hieman vaihtelua tuoreen kurkun popsimiseen. Vichykurkut maistuvat sellaisenaan grilli- ja kalaruokien lisäkkeenä, leivän päällä ja hampurilaisten välissä. Reseptin sain siskoni reseptivihkosta. Muutin ohjetta hieman, koska liemen määrä tuntui melko suurelta. Kurkuista irtoaa nestettä, joten pienempi nestemäärä riitti hyvin. Kiitos hyvästä ideasta ja luvasta julkaista ohje blogissani! Vichykurkut […]

Lue lisää

Kuusenkerkkäsuola

Kuusekerkkäsuolaidea pälkähti mieleeni kun ihastelin metsässä upean heleitä, vaaleanvihreitä kuusenkerkkiä eli kuusen vuosikasvaimia. Mietin, mitä kivaa niistä tekisin tai lähinnä, miten saisin hyödynnettyä niiden lyhyen satokauden tänä vuonna. Kuusenkerkkiä onnistuu vielä löytämään, ainakin varjoisemmilta paikoilta, mutta enää ei kannata aikailla. Sillä kohta hennot kerkät muuttuvat tummanvihreiksi ja koviksi. Huomioi kuitenkin, että kuusenkerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehen […]

Lue lisää

Grillattu munakoiso

Munakoiso on mitä monikäyttöisin vihannes. Sen satokausikin alkaa olla parhaimmillaan. Munakoisot tulevat jo Hollannista. Nyrkkisääntönä voi pitää, mitä lähempää  ulkomaalaiset vihannekset tulevat, sitä parempia ne ovat. Suomalaisiinkin munakoisoihin olen joskus törmännyt, mutta niiden satokausi ajoittuu vasta syksyyn. Munakoisosta saa yksinkertaisen lisäkkeen grillaamalla ja maustamalla sen balsamiviinietikalla. Lisäksi parmesaania, paahdettua parsaa sekä halutessasi uusia perunoita ja […]

Lue lisää

Gluteeniton pullapohjainen rahkapiirakka

Keliakialiitto palkitsi Pirkka  gluteenittoman pakastepullataikinan Vuoden gluteeniton tuote -tunnustuksella. Palkinto ei tullut suotta, koska tämän lähemmäksi tavallista vehnäpullataikinaa gluteeniton taikina tuskin voi tulla. Taikina on sulatuksen jälkeen helppo leipoa ja maku on ihanan kardemummainen. Tämä maistuu kaikille, myös ei-keliaakikoille.  Gluteeniton pullapohjainen rahkapiirakka (n. 8 palaa) 1 pkt (450 g) Pirkka gluteenitonta pullataikinaa (pakaste) Täyte 1 […]

Lue lisää

Gratinoitu munakoiso-tomaattisalaattI

Monikäyttöinen ja lempeän maukas munakoiso taipuu tällä kertaa helpoksi alkuruoaksi tai vaikkapa grilliruokien lisäkkeeksi. Mieto munakoiso saa sopivaa hapokkuutta tomaateista ja oregano antaa mukavan välimerellisen maun. Suosittelen kokeilemaan! Gratinoitu munakoiso-tomaattisalaatti (2 annosta) n. 300 g munakoisoa n. 1/2 tl suolaa 2 (250 g) isoa tomaattia n. 1/2 tl oreganoa ripaus mustapippuria n. 75 g mozzarellaraastetta […]

Lue lisää

Uunisiika

Pääsiäisenä tein helppoa juhlaruokaa siiasta. Pannulla rapeanahkaiseksi paistettu, tuore siika on aina hyvää, mutta sen valmistaminen kotioloissa isolle joukolle on hieman haastavaa. Uunissa siika on sitä vastoin näppärä kypsentää. Kun fileet kuorruttaa parmesaani-yrttiseoksellä, niin ne myös säilyvät ihanan mehevänä. Erillistä kastiketta ei tarvita. Siian lisäkkeeksi siskoni valmisti herkullisen sienirisoton. Meitä oli pöydän ympärillä yhdeksän nälkäistä […]

Lue lisää

Mehevät hampurilaissämpylät

Hampurilaissämpylöiden pitää olla pehmeitä ja meheviä. Usein parempiin hampurilaisiin käytetään briossisämpylöitä. Ne ovatkin mukavan pehmeitä, mutta mielestäni turhan tuhteja. Niihinhän käytetään reilusti voita ja kananmunia. Mehevyyttä ja makua sämpylöihin saa myös kevyemmin, lisäämällä taikinaan raastettua, kypsää perunaa. Osan vehnäjauhoista voi myös korvata esimerkiksi ruis- tai grahamjauhoilla, näin sämpylöistä tulee mielestäni parempia ja kaiken lisäksi hieman […]

Lue lisää

Pienet cocktailpalat, joihin voi jäädä koukkuun

Kauniit ja maistuvat cocktailpalat sopivat hyvin ystävien hemmotteluun niin ystävänpäivänä 14.2. kuin muinakin päivänä. Mikä parasta ne ovat tosi nopeita ja helppoja tehdä, superhyviä sekä melko terveellisiäkin. Hyvää ystävänpäivää! Nyt on tullut markkinoille uusi tuote, johon olen ihan koukussa. Nimittäin itsetehdyn guacamolen veroinen dippi, johon on käytetty 95 % tuoretta avokadoa. Se maistuu sellaisenaan lisäkkeenä, […]

Lue lisää

Irish coffee laskiaispullat

Tuskin maltoin odottaa, että pääsen kokeilemaan uusinta laskiaispullaideaani, joka jostain pulpahti päähäni. Minun oli ihan pakko hehkuttaa ideaani työkavereilleni ennen töistä kotiin lähtöä. Nämä pullat ovat aikuiseen makuun. Täytteenä on viski-cashewmassaa ja kahvilla maustettua kermaa. Siis Irish coffeen ainekset syötävässä muodossa! Työkaverini kanssa puhuimme laskiaispullista ja hän käytti niistä nimeä laiskiaispullat. Nappasin termin, koska se kuvasi […]

Lue lisää

Laskiainen lähestyy, oletko valmis?

Laskiaispullat kuuluvat talven ehdottomasti parhaisiin herkkuihin. Runebergin torttuja ei tule joka vuosi leivottua, mutta laskiaispullia leivon varmasti. Suosikkitäytteeni on itsetehty mantelimassa ja kermavaahto. Lisäksi joka vuosi haluan kokeilla laskiaispullia myös jollain uudella twistillä. Tässä postauksessa hieman alkumakua laskiaiseen. Uusin idea pulpahti päähäni vasta tänään, joten se on vielä kokeilematta. Sen julkaisen piakkoin seuraavassa postauksessa. Viime […]

Lue lisää

Runebergin kakku

Runebergin päivää juhlistetaan 5.2. runebergin tortuilla. Klassikkoon voi upottaa joululta jääneet viimeiset piparkakut. Tyypillisesti leivonnainen sisältää keksimuruja ja mantelia. Tortut kostutetaan rommilla tai arrakkipunssilla. Pinta koristellaan vadelmahillolla. Runebergin ohjeita on paljon ja ihan yhtä ainoaa oikeaa ei taida olla olemassakaan. Minä leivoin tortusta yhden ison pyöreän kakun. Pinnalle tulevan makean hillon korvasin itse keitetyllä paksulla […]

Lue lisää

Bresaolaa, rucolaa ja parmesaania

Herkullinen voi olla tosi helppoa, kunhan raaka-aineet ovat tuoreita ja ensiluokkaisia. Hyvien aineksien täydellinen liitto syntyy bresaolasta, rucolasta, parmesaanista ja paahdetuista pinjansiemenistä. Lisäksi loraus laadukasta neitsytoliiviöljyä ja ripaus mustapippuria. Upea alkuruoka tai iltapala valmistuu muutamassa minuutissa. Bresaola on suolattua, ilmakuivattua ja pari kolme kuukautta kypsytettyä naudanlihaa. Sitä valmistetaan Italiassa Lombardian alueella. Bresaolaa myydään ohueksi leikattuina viipaleina. […]

Lue lisää

Helpot sinisimpukat

Simpukat ovat yleistyneet ja niitä saa elävinä tai pakastettuina pienistäkin kaupoista. Simpukat kypsyvät muutamassa minuutissa, pakastesimpukoita ei tarvitse edes esikäsitellä. Elävienkin simpukoiden käsittely on yllättävän helppoa. Tärkeintä on varmistaa, että kaikki simpukat ovat eläviä. Minä käytin pakastesimpukoita. Niistä valmistui pikaisesti merellinen perjantai-illan ateria. Helpot sinisimpukat (2 annosta) 450 g sinisipukoita (pakaste) 1 (200 g) fenkoli […]

Lue lisää

Yksi pulla kiitos!

Tätä pullaa ei tarvitse santsata, yksi riittää, sen lupaan! Leivoin nimittäin taikinasta yhden jättimäisen kierrepullan ja paistoin sen valurautapannulla. Tuloksena oli mehevän kostea, hieman bostonpullaa muistuttava iso kierrepulla. Minulla oli ajatuksena kuorruttaa koko komeus spinny pullien tapaan tuorejuustokuorrutteella, mutta se jäi ajatusasteelle. Lisään kuorrutteen ohjeen vinkkeihin. Pulla on parasta, ainakin minun mielestäni. Kierrepulla  3 dl […]

Lue lisää

Perunaletut ja kylmäsavusavulohitäyte

Alkutalvella nautitaan blinejä, mutta jospa kokeilisit perunalettuja ennen sitä? Paksut pannukakkumaiset perunaletut sopivat niin arkeen kuin juhlaankin, riippuen täytevalinnasta. Minä tarjosin letut kylmäsavulolohitäytteen ja salaatin kanssa sunnuntain lounaaksi. Arkena täytteenä voisi olla erilaisia tonnikala-, broileri- tai kinkkutäytteitä. Juhlavan alkuruoan saat kun tarjoat letut mädin, sipulin ja smetanan kanssa. Perunaletut ja kylmäsavulohitäyte 500 g jauhoisia perunoita (puikula) […]

Lue lisää

Suppis-poronkäristys

Sienillä ja juureksilla perinteinen poronkäristys saa uuden ulottuvuuden. Lisään kasviksia liharuokiin erityisesti maun vuoksi. Sienet tuovat ruokaan luontaista umamia, jolloin maut korostuvat , eikä (liha)liemivalmisteita tarvita. Samalla ruoasta tulee kasvispainotteisempi. Poro on todellista juhlaruokaa. Poronkäristys sopiikin siis hyvin uuden vuoden tai loppiaisen ruoaksi. Poronkäristyksen lisäkkeenä pitää tietysti olla perunasosetta ja puolukoita. Tällä kertaa maustoin perunasoseen […]

Lue lisää

Kuorrutettu arabialainen maustekakku

Tämä kakku ehtii vielä jouluksi. Arabialainen maustekakku on klassikko, jossa yhdistyvät jouluiset mausteet ja tumma kaakao. Paksu kuorrutus kruunaa kakun. Leivo maustekakku vähintään päivää ennen tarjoamista, jotta maku ehtii tekeentyä. Katso myös postauksen lopusta viimehetken lahjavinkki. Arabialainen maustekakku 200 g voita 3 1/2 dl sokeria 3 kananmunaa 5 dl vehnäjauhoja 1 dl manteljauhetta 2 rkl kaakaojauhetta, […]

Lue lisää

Piparkakkutaikina

Piparkakkutaikina kannattaa ehdottomasti tehdä itse, maku on huomattavasti parempi kuin kaupan valmiissa taikinoissa. Itse tehden voit käyttää reilusti lempimausteitasi. Minä kiehautan mausteet voin, sokerin ja siirapin kanssa. Näin maut irtoavat paremmin kuin vain vaahdottamalla, lisäksi kattilasta leijailee ihanan jouluinen tuoksu. Taikinan tekeminen on helppoa, tosin leipomispäivään pitää varautua vähintään päivää ennen. Voit tehdä kerralla isomman […]

Lue lisää

Hasselbackan palsternakat ja porkkanat

Hasselbackan perunat ovat useimmille tuttuja, mutta samalla idealla voi kypsentää muitakin juureksia. Hasselbackan perunat ovat lähtöisin Ruotsista. Tukholman Djurgårdenin Hasselbackan-ravintolakoulussa alettiin 1940-luvulla valmistaa perunaa uudella tavalla. Koulun oppilailta Hasselbackan perunat levisivät ensin ruotsalaisiin ravintoloihin ja sitä kautta myös Suomeen. Suomessa perunat olivat erityisen suosittuja 1970-80 -luvuilla. Palsternakka on yksi lempijuureksistani, jota käytän usein. Tällä kertaa […]

Lue lisää

Suomi 100

Hyvää itsenäisyyspäivää! Itsenäisen Suomen kunniaksi katetaan pöytä juhlavaksi sinisen ja valkoisen sävyin. Keittiön tervehdyksenä jokaisen lautaselta löytyy pieni syötävä kuusi. Syötävä kuusi kurkkua emmentalia tai goudaa ruis- tai saaristolaisleipää piparjuurituorejuustoa kylmäsavustetua lohta cocktailtikkuja Leikkaa kurkusta kuorimaveitsellä pitkittäin ohuita, kurkun pituisia nauhoja. Yksi nauha/kuusi. Leikkaa juustosta noin 1/2 cm:n viipale ja ota siitä pienellä tähtimuotilla tähtiä. […]

Lue lisää