Hasselbackan palsternakat ja porkkanat

Hasselbackan perunat ovat useimmille tuttuja, mutta samalla idealla voi kypsentää muitakin juureksia. Hasselbackan perunat ovat lähtöisin Ruotsista. Tukholman Djurgårdenin Hasselbackan-ravintolakoulussa alettiin 1940-luvulla valmistaa perunaa uudella tavalla. Koulun oppilailta Hasselbackan perunat levisivät ensin ruotsalaisiin ravintoloihin ja sitä kautta myös Suomeen. Suomessa perunat olivat erityisen suosittuja 1970-80 -luvuilla. Palsternakka on yksi lempijuureksistani, jota käytän usein. Tällä kertaa […]

Lue lisää

Suomi 100

Hyvää itsenäisyyspäivää! Itsenäisen Suomen kunniaksi katetaan pöytä juhlavaksi sinisen ja valkoisen sävyin. Keittiön tervehdyksenä jokaisen lautaselta löytyy pieni syötävä kuusi. Syötävä kuusi kurkkua emmentalia tai goudaa ruis- tai saaristolaisleipää piparjuurituorejuustoa kylmäsavustetua lohta cocktailtikkuja Leikkaa kurkusta kuorimaveitsellä pitkittäin ohuita, kurkun pituisia nauhoja. Yksi nauha/kuusi. Leikkaa juustosta noin 1/2 cm:n viipale ja ota siitä pienellä tähtimuotilla tähtiä. […]

Lue lisää

Omena-piparikakku

Piparimausteilla maustettu mehevä kakku sopii hyvin luomaan jouluista tunnelmaa näin marraskuun pimeyden ja loskan keskelle. Mielestäni jouluisista mauista ja tuoksuista kannattaa nauttia pienissä erin jo hyvissä ajoin ennen joulua. Näin joulun pyhiksi ei tarvitse valmistaa sen seitsemää sorttia suolaista ja makeaa, vaan vaan voi keskittyä omiin ja läheistensä suosikkiruokiin ja -leivonnaisiin. Tämä kakku sopii hyvin […]

Lue lisää

Kaurainen tuorepuuro

Puuro antaa puhtia päivään. Aamua voi helpottaa tekemällä tuorepuuron valmiiksi jääkaappiin. Kaunis kattaus saa aamupalan maistumaan tavallistakin paremmalle. Sunnuntaina juhlitaan isänpäivää ja silloin nautitaan aamiaista pitkän kaavan mukaan yhdessä läheisten kanssa. Käytin puuroon kaurahiutaleiden lisäksi chiansiemeniä. Minikokoiset siemenet sitovat hyvin nestettä ja geeliytyvät turvotessaan, näin vellimäinen seos saostuu yön aikana puuroksi. Tuorepuuron kanssa maistuvat kaikki […]

Lue lisää

Siikaceviche

Ceviche on loistava alkuruoka. Se tehdään tuoreesta kalasta, joka raakakypsytetään sitrusmehulla, tavallisesti limetillä tai sitruunalla. Happo kypsyttää ja maustaa kalan samanaikaisesti. Siikaceviche (4 annosta) n. 300 g ruodotonta ja nahatonta siikafileetä 3/4 tl suolaa 1/2 dl limetinmehua 1/4 dl sitruunanmehua 1 tl sitruunan raastettua kuorta 1/2-1 punaista mietoa chiliä 1/2 dl korianteria 1/2 dl kevätsipulia […]

Lue lisää

Maa-artisokkakeitto

Mahtavan makuinen mukula: maa-artisokka! Siitä valmistuu aromaattinen sosekeitto tai uunissa paahdettuna pähkinäinen lisäke. Muhkuraisen mukulan kuoriminen on hieman työlästä, mutta usein huolellinen pesu juuresharjalla riittää. Minä kuorin maa-artisokat, vain jos teen keittoa, muuten käytän pestyt mukulat kuorineen. Kuorimisen tai pesun jälkeen maa-artisokan käyttö on tosi helppoa. Kaupassa myydään maa-artisokkaa myös valmiina soseena. Sitä löytyy hevi-osastolta […]

Lue lisää

Sieni-juurespannu ja loimulohi

Perjantai-iltana halusin tehdä ihan tavallista perusruokaa: lohta, sienikastiketta ja perunoita. Suunnitelma tyssäsi heti alkuunsa, kun huomasin, että meillä ei ollutkaan perunoita. Sen sijaan vihanneslaatikosta löytyi purjoa, porkkanoita ja selleriä. Niistä syntyikin sienten ja yrttifenkolin kanssa melkein juhlaruokaa. Minun tulee tulee käytettyä purjoa melko harvoin, suosin tavallisesti sipulia. Pienin syy tähän ei ole se, että minulla […]

Lue lisää

Taatelihummus ja omena-kurkkusalaatti

Hummus kuuluu Lähi-idän ruokapöytään lähes joka aterialla. Sitä käytetään leivän levitteenä, ruokien lisäkkeenä, salaattien kastikkeena, dippikastikkeena  -se sopii melkein mihin vaan. Suomalaisittain hummusta voi käyttää esimerkiksi uunijuuresten ja lihapullien tai kasvispihvien kanssa. Taatelihummukseen taatelit tuovat hieman makeutta ja kaurajuoma tekee rakenteesta aavistuksen moussemaisen. Tahinin tilalla käytin seesaminsiemeniä. Mielestäni paras sääntö hummuksen maustamisessa on, että ei ole […]

Lue lisää

Omena-puolukkakukko talkkunasta

Onnea 110 vuotta täyttävälle Savon Sanomille! Tänään ilmestyy syntymäpäivän kunniaksi Savon Sanomien juhlanumero. Myös Haarukka oikealla -blogi pääsi juhlalehteen. Olin iloisen yllättynyt kun minua pyydettiin haastateltavaksi. Toiveena oli, että nostaisin blogistani esiin jonkin suomalaisuutta korostavan postauksen. Minulla oli jo vähän aikaa muhinut ajatus puolukka-omenakukosta, jossa yhdistyisi hieman uudella tavalla savolainen perinneruoka, suomalaisuus ja syksyn sesongin […]

Lue lisää

Fenkolinen tonnikalapiirakka

Usein hyvät ideat syntyvät ihan sattumalta. Minun piti tehdä suolainen piirakka aineksista, joita sillä hetkellä sattui olemaan. Pienen tuumailun jälkeen täytteen pääraaka-aineeksi valikoitui tonnikala. En väheksy tonnikalaa, mutta täytyy myöntää, että en ole leiponut tonnikalapiirakkaa vuosiin. Uutta twistiä piirakkaan tuli kun keksin maustaa täytteen fenkolin siemenillä ja sitruunalla. Pinaatti antoi hieman väriä ja “kaurakerma” toi […]

Lue lisää

Mustikkakukko talkkunasta

Mustikkakukko eli rättännä on loppukesän ja alkusyksyn ehdoton herkku! Mustikka piiloutui tällä kertaa ruiskuoren sijasta talkkunakuoreen.  Oikeaoppisesti savolaisen mustikkakukon taikina on tehty pelkistä ruisjauhoista tai mukana on saattanut olla hieman ohrajauhoja. Minä halusin kuitenkin kokeilla kukkoa talkkunoista. Minulla oli kaapissa Taivalkosken herkkutalkkunaa, joka on valmistettu kaurasta, ohrasta ja rukiista. Se on pulverimaisen hienojakoista. Koska talkkuna […]

Lue lisää

Munakoiso-kesäkurpitsalasagne

Kesäkurpitsat ovat kypsyneet rysäyksellä ja niitä uhkaa peltoon jääminen kukkakaalien tavoin. Muutama viikko sitten somessa lanseerattu ja uutisissakin huomioitu #kukkakaalitalkoot kasvatti kukkakaalin kysyntää niin paljon, että kukkakaalin myynti lähes kolminkertaistui. Rouva Kasvis -blogin pitäjä Pirjo Toikkanen heitti ilmoille #kesäkurpitsatalkoot. Kesäkurpitsan satokausi on nyt parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Kesäkurpitsat kannattaa käyttää melko pienikokoisina. Minä osallistuin talkoisiin tekemällä […]

Lue lisää

Mantelinen mustikkapiirakka

Oma maa mansikka, muu maa mustikka, vai miten se nyt menikään? Joka tapauksessa suomalaiset marjat ovat maailman parhaimpia ja niistä kannattaa nauttia juuri nyt! “Suorasäilöntä” eli marjojen syöminen tuoreina, sellaisenaan on mielestäni paras säilöntämenetelmä. Sitten, jos marjoja vielä on, ja intoa riittää, voi niitä myös pakastaa tai säilöä muulla tavoin. “Suorasäilöntään” lasken myös erilaiset leipomukset, […]

Lue lisää

Ruususokeri

Idean ruususokeriin sain työkaveriltani. Ajatus siitä, että tuoksuvat ruusut saisi säilöttyä talteen, vaikutti todella houkuttelevalta. Minähän ryhdyin heti toimeen. Keräsin puhtaalta paikalta, luonnonvaraisena kasvaneesta ja huumaavasti tuoksuneesta ruusupensaasta terälehtiä pienen pussillisen. Suosittelen keräämään terälehdet kuivalla ilmalla. Minä en kuitenkaan malttanut odottaa poutapäivää, joten terälehdet olivat melko kosteita kerättyäni ne sadekuuron jälkeen. Siitä syystä kuivattelin sokeria […]

Lue lisää

Uudet perunat uunissa

Uudet perunat kuuluvat kesään. Vastakeitetyt perunat, hieman tilliä ja voita tai erilaisia kaloja. Siinä kesäruokaa yksinkertaisimmillaan. Jos haluat keitettyihin uusiin perunoihin vaihtelua, niin kypsennä ne uunissa. Kyllä! Uudet perunat kypsyvät yllättävän hyvin paahtamallakin. Myös kukkakaali sopii uunissa kypsennettäväksi. Uudet perunat uunissa (4 annosta) 600 g uusia perunoita 400 g kukkakaalia n. 2 rkl öljyä 1 […]

Lue lisää

Maapähkinävoihummus

Hummus on monikäyttöinen tahna, jonka surauttaa hetkessä. Tarjoa hummus itsetehdyn näkkärin, pitaleipien tai tortillalastujen kanssa. Kokeile myös  tuoreiden kasvisten, kuten porkkanoiden, kukkakaalin ja kurkun dippinä. Hummus on mainio alkupala isommallekin joukolle ja se sopii myös vegaaneille.  Hummus tehdään tavallisesti kikherneistä ja tahinista eli seesaminsiementahnasta. Tahini on usein hieman karvasta, mikä on sille ominaista ja sopiikin tietyllä tavalla hummukseen. Maapähkinävoi […]

Lue lisää

Uunitomaatit

Tomaatit ovat nyt ällistyttävän halpoja ja mikä parasta ne ovat myös parhaimmillaan. Jos tomaattien popsiminen sellaisenaan kyllästyttää, kannattaa vaihtelun vuoksi kokeilla uunitomaatteja. Tomaattien maku tiivistyy kun niistä haihtuu kosteutta. Uunitomaattien ohjeen tein jo alkukesästä, jolloin tomaattien lisäksi käytin pieniä salottisipuleita. Nyt kannattaa hyödyntää tuoreet nippusipulit. Uunitomaatit ricottajuuston kanssa sopivat  alkuruoaksi tai lisäkkeeksi. Seuraavana päivänä ne maistuvat […]

Lue lisää

Grillattu leipäjuustosalaatti ja mansikkavinaigrette

Kesäinen salaatti mansikkavinaigreten kanssa on mitä mainioin lounas tai alkuruoka. Paloittele ainekset valmiiksi ja grillaa leipäjuusto ja persikat juuri ennen tarjoamista. Kesäruoka on ihanan helppoa, nopeaa ja niin hyvää. Grillattu leipäjuustosalaatti (4 annosta) 1 ps jääsalaattia n. 300 g vesimelonia 2 persikkaa tai nektariinia n. 200 g mansikoita 200 g leipäjuustoa 1/2 dl tuoretta basilikaa […]

Lue lisää

Korianterilohi

Helpon korianterilohen makumaailma saa vaikutteita japanilaisesta keittiöstä. Soijakastike, seesaminsiemenet ja korianteri täydentyvät sitruunan raikkaudella. Tarjoa kukkakaalin ja uusien perunoiden kanssa. Jos kalaa jää, se maistuu myös kylmänä esimerkiksi seuraavan päivän salaattilounaalla. Korianterilohi 1 (n. 600 g) kirjolohifilee ripaus mustapippuria 1 rkl soijakastiketta 1 rkl sitruunanmehua 1 tl sitruunan raastettua kuorta 1/2 dl korianteria 1-2 rkl […]

Lue lisää

Paksu-Brita

Paksu-Brita on juhannuksen ja kesän muidenkin kekkereiden paras kakku. Täytin kakun chia-raparperihillolla ja mascarponevaahdolla. Pinnalle ripottelin mahdollisimman  runsaasti mansikoita ja pensasmustikoita. Nautitaan suvesta kaikilla aisteilla yhdessä läheisten kanssa! Paksu-Brita (n. 8 annosta) Pohja 75 g voita 3/4 dl sokeria 2 keltuaista 1 1/4 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1/2 dl maitoa Marenki 2 valkuaista 1 […]

Lue lisää

Pakastin tyhjäksi!

Viime vuoden pakastemarjat on hyvä syödä pois viimeistään nyt ennen uuden sadon kypsymistä. Raparpereillä pääseekin jo ihan kohta herkuttelemaan! Marjapaistos on kiitollinen leivonnainen. Se on helppotekoinen ja siihen voi upottaa marjoja sen mukaan mitä pakastimesta löytyy. Kaurainen murupinta saa tällä kertaa makua spelttijauhoista ja maapähkinävoista. Tätä taidan kokeilla myös raparpereille! Marjapaistos n. 500 g pakastemarjoja (mustikoita, mansikoita, […]

Lue lisää