Savuporokeitto

Savuporokeitto on myös juhlava alkuruoka.

Olimme jälleen kerran lempikohteessamme Ylläksellä Äkäslompolossa hiihtämässä, laskettelemassa ja nauttimassa upeista maisemista, lumesta sekä talvesta. Ulkoilupäivän jälkeen on aina hurja nälkä. Olemme ratkaisseet ruokahuollon isolle porukalle niin, että teemme muutaman ruoan valmiiksi kotona ja kuljetamme ne jäisinä, useinmiten kylmäkassissa suksiboksissa. Osan ruoista mietimme perillä ja parina kolmena iltana käymme ulkona syömässä.

Ilman tulopäivän lasagnea emme uskalla reissuun lähteä. Sisareni toimii lasagnemestarina. Lähdemme ajamaan aamuvarhain Keski-Suomesta. Reilun 10 tunnin ajon jälkeen olemme perillä. Sitten Jounin kaupan kautta mökille ja lasagne uuniin. Ruoka on valmis kun tavarat on purettu, salaatti tehty ja tervetuliaismaljat nautittu. 

Minä puolestani tein tällä kertaan savuporokeiton, johon käytin raastettuja juureksia, suppilovahveroita ja Koskenlaskijaa. Sävytin keittoa vielä piparjuurituorejuustolla. Lisäksi lapinrieskaa tai mielellään Pörröporosta ostettua ohrarieskaa. Pytyt tyhjenivät joka ilta alta aikayksikön. Sitten vain seuraavan päivän hiihtoreittejä suunnittelemaan.

Lapin taikaa.

Lapin taikaa.

Savuporokeitto
(6 annosta)

6-8 (600 g) porkkanaa
1 (300 g) palsternakka

1 (300 g) purjo
1 (120 g) sipuli
pala (150 g) selleriä
200 g suppilovahveroita (pakaste)
2 rkl öljyä
n. 1 1/2 l vettä
1-1 1/2 tl suolaa
1 1/2 tl timjamia
1 tl mustapippuria
8-10 maustepippuria
200-300 g poron kylmäsavupaistia
1 pkt (250 g) Koskenlaskija-sulatejuustoa, perinteinen tai voimakas
1 pkt (100-150 g) piparjuurituorejuustoa (Cantadou tai Viola)

  • Kuori ja raasta juurekset monitoimikoneella karkeaksi raasteeksi. Hienonna halkaistu ja huuhdottu purjo. Hienonna myös kuorittu sipuli.
  • Kuullota kasviksia pannulla noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon kohmeisina hienonnetut sienet. Kaada joukkoon kiehuva vesi ja lisää mausteet.
  • Keitä noin 15 minuuttia, kunnas kasvikset ovat kypsiä. Lisää hienonnettu kylmäsavuporo ja paloiteltu Koskenlaskija. Kuumenna, kunnes sulatejuusto on sulanut. Lisää lopuksi piparjuurituorejuusto ja persilja.

Vinkki!

  • Voit maustaa keiton myös tuoreella, raastetulla piparjuurella tai piparjuuritahnalla. Saat tällöin keittoon voimakaamman piparjuuren maun.
  • Minä lisäsin piparjuurituorejuuston vasta pakastuksen ja lämmityksen jälkeen, juuri ennen tarjoamista.
Upeita maisemia.

Upeita hiihtomaisemia.

 

 

 

Kommentit

  • Sari

    Aivan mahtavalta kuulostaa keitto! Mistähän tänne Uuteen Seelantiin saisi savuporoa ja maustettuja tuorejuustoja…!!! Täällä noita maitotuotteita on näin suomalaiseen makuun ihan liian rajoitettu määrä!!

    • Leena Korkalainen

      Hei Sari! Aikamoisen haasteen heitit. Uudessa-Seelannissa on varmasti vaikea löytää suomalaisia raaka-aineita. Keittoa voisi kokeilla savustetusta lampaasta ja kermasta. Terveisiä talven keskeltä sinne kesään!

    • Kirsi

      Tuorejuustoa voi tehdä itsekin ja maustaa haluamallaan tavalla. Savuporon tekoa en menisi yrittämään :)

Jätä kommentti

*