Tein appelsiinista raparperitiramisua juhannukseksi mökille Vehmersalmelle. Se oli tosi helppo tehdä ja kuljettaa vuoassaan kylmälaukussa kylmävaraajien kanssa. Ajomatka Helsingistä kesti noin viisi tuntia ja tiramisu säilyi todella kylmänä mökille saakka. Lisäksi tiramisun pystyi loistavasti tekemään edellisenä päivänä. Näin myös maut tasaantuivat ja kakku ehti kostua sopivasti.
Sain työkaveriltani meheviä raparperejä, jotka olivat kasvaneet lähes jättimäisiksi, olematta silti yhtään puumaisia. Keitin niistä hilloketta tiramisun täytteeksi. Kostutukseen puristin appelsiineista mehua. Täytteeseen tuli hillokkeen lisäksi appelsiinituorejuustoa ja kermaa. Koristelin pinnan kanelilla ja metsämansikan kukilla. Tarkoituksena oli koristella tiramisu kesän ensimmäisillä suomalaisilla, avomaan mansikoilla, mutta niitä en onnistunut löytämään. Saksalaisia mansikoita en kelpuuttanut, vaikka ihan hyviä nekin taitavat olla. Torstain 18.6.2015 Savon Sanomien artikkelissa lohduteltiin, että mansikoista päästään nauttimaan kahden tai kolmen viikon päästä. Viime vuonna kesän parasta herkkua pääsimme maistelemaan jo juhannuksena. Mansikoiden puuttumisesta huolimatta raparperitiramisu maistui juhannuksen synttärisankarille ja -vieraille ulkona auringonpaisteessa. Kesä taitaa tulla vihdoin ja viimein!
Appelsiininen raparperitiramisu (n. 12 annosta)
Pohja
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus
1 1/2 dl appelsiininmehua (appelsiinista puristettua tai tuorepuristettua täysmehua)
Raparperihilloke
400 g (1 l) raparperipaloja (kuori raparperit tarvittaessa)
1 dl sokeria
(1/2 dl vettä)
ripaus kanelia
Täyte
2 dl kuohukermaa
1-2 rs (à 180 g) appelsiinituorejuustoa
1 1/2-2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Pinnalle
kanelia
(n. 1 l mansikoita)
- Valmista ensin hilloke. Keitä raparperipaloja ja sokeria noin 5 minuuttia, kunnes raparperit ovat soseutuneet. Alkukesän raparpereistä irtoaa keitettäessä reilusti nestettä, mutta loppukesän raparperit saattavat vaatia vesilisäyksen, etteivät ne pala pohjaan. Mausta hilloke ripauksella kanelia ja jäähdytä kylmäksi.
- Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Nostele taikina kevyesti sekaisin. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja paista 225 asteessa keskitasolla noin 7 minuuttia.
- Kumoa paistunut torttulevy sokeroidulle leivinpaperille ja irrota paistopaperi. Leikkaa torttulevy kahteen osaan. Nosta toinen levy korkeareunaiseen vuokaan, kostuta se appelsiininmehulla.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuustot. (Jos koristelet pinnan mansikoilla, voit halutessasi käyttää tuorejuustoa vain yhden rasian). Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
- Levitä pohjalevylle puolet hillokkeesta ja vajaa puolet kermatäytteestä.
- Nosta toinen pohjelevy päälle, kostuta ja täytä samoin kuin edellinen kerros.
- Anna kakun kostua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai yön yli. Ripottele pinnalle kanelia. (Koristele pinta tuoreilla mansikoilla.)
Vinkki!
- Gluteenittoman tiramisusta saat kun teet pohjan perunajauhoihin. Käytä tällöin hieman vähemmän kostutusta.
Seija Hämäläinen
Ihana resepti, jota täytyy kokeilla. Raparperi on hiukan aliarvostettu kasvi. Ehkä siksi, että kun se kasvaa, sitä on liian paljon. Kun ei ehdi käyttää, varret muuttuvat puiseviksi. Reseptejä ei tule etsittyä ja kokeiltua, ja kiisseliin ja piirakkaan kyllästyy pian. Itselläni on tänä kesänä ”Arvostakaa raparperia”-kausi. Olen päättänyt käyttää sitä koko kesän ajan. Laitan sitä salaatteihin (antaa pirtsakkuutta) ja kaikkiin ruokiin, joihin kasviksia laitetaan. Ei sitä kukaan makkarakeitossakaan edes huomaa. Joku muisteli lapsuudessaan kuivattujen raparperipalojen nassuttelua. Pitänee kokeilla. Raparperin suuria lehtiä voi käyttää sateenvarjona vaikka kesäteatteriretkellä. Eläköön raparperi.