Blinit

Blinit ovat ehdotonta talviruokaa. Niiden pitää olla sopivan happamia, kuohkeita ja pinnaltaan rapeita. Tällä kertaa tein blinit täysin tattarijauhoihin, jotta ne sopivat myös keliaakikko-vieraallemme. 

Tarjosin blinit pääruokana, joten lisäkkeitä oli runsaasti. Tarjolla oli klassisen mäti-sipuli-smetana-tilliyhdistelmän ohella Cavi-Art -“kasvismätiä”, joka on tehty merilevästä. Se sopii niin kasvissyöjälle kuin kala-allergisellekin.  Itse tehty perinteinen sienisalaatti maistui pitkästä aikaa taivaalliselle. Kippoihin päätyi myös valmiita sitruunasilakoita, smetanasilliä, lämminsavulohta, ranskankermaa ja tilliä. Vielä mustapippurimylly pöytään ja syömään!

Blinit (noin 10 keskikokoista bliniä), gluteeniton

2 dl maitoa
2 dl kermaviiliä
15 g tuorehiivaa
3 1/2 dl tattarijauhoja
1 tl suolaa
2 dl kiehuvaa maitoa
2 kananmunan keltuaista
2 kananmunan valkuaista
Paistamiseen
sulatettua voita

  • Mittaa kulhoon kylmä maito ja kermaviili. Murenna joukkoon hiiva ja sekoita joukkoon jauhot. Anna juuren kohota peitettynä huoneenlämmössä noin 5 tuntia tai  jääkaapissa yön yli.
  • Lisää kuplivaan taikinajuureen suola, kiehuva maito, keltuaiset ja lopuksi kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset.
  • Kuumenna blinipannu ja sipaise pohja voilla, esimerkiksi pullasudilla. Annostele pannulle noin 1 dl taikinaa, säädä lämpö keskilämmölle. Paista noin 2 minuuttia, kunnes pinta on hyytynyt. Käännä blini ja sivele pinnalle hieman rasvaa ja paista 2–3 minuuttia.

 

16445357176_af638671b7_z

Vinkit!

  • Saat miedomman maun blineihin, jos korvaat 1 dl tattarijauhoja vehnä- tai spelttijauhoilla.
  • Bliniohjeissa käytetään paistamiseen usein kirkastettua voita. Minä sulatin voin pienessä kasarissa ja otin rasvaa pinnalta pullasudilla. Sakka jäi automaattisesti kasarin pohjalle. Pullasuti oli muutenkin oiva väline blinien voitelussa. Rasvalla ei tarvinnut läträtä ja lopputuloksena tuli rapeita blinejä. Jos haluat käyttää kirkastettua voita, se on helppo valmistaa. Sulata voi kattilassa hyvin miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes sakka erottuu pohjalle. Älä sekoita, äläkä anna voin ruskistua. Kaada tai siivilöi voi varovasti toiseen astiaan. Kirkastettu voi kestää paremmin kuumennusta, koska siitä on poistettu maidon kuiva-aineet ja vesi on haihtunut pois.
  • Pidä blinit lämpiminä ritilän päällä pellillä 100-asteisessa uunissa. Älä peitä blinejä, jotta ne säilyvät rapeina.
  • Voit paistaa blinit myös etukäteen, vaikka jo edellisenä päivänä, ja lämmittää ne juuri ennen tarjoamista. Sivele ne voisulalla ja lämmitä 225 asteessa noin 5 minuuttia.
  • Voit paistaa blinit myös kätevästi uunissa. Taikinasta tulee kaksi jättibliniä. Kuumenna valurautainen paistinpannu (halkaisija 24 cm) 200-asteisessa uunissa. Ota pannu uunista, lisää reilu nokare voita ja anna sen sulaa. Kaada puolet taikinasta pannuun. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Käännä blini kahden lastan avulla ja sivele pinta sulatetulla voilla. Jatka paistamista vielä 5-10 minuuttia. Paista loppu taikina samoin. Leikkaa blini sektoreiksi ennen tarjoamista.
  • Tattarijauhoja tavallisesti aina jää. Käytä ne rapeaan karpalo-siemennäkkäriin, jonka ohjeen olen postannut aikaisemmin. Ohjeen löydät täältä.
16471349295_d96d221895_z

Mausta sienisalaatti tällä kertaa tillillä, se sopii siihen yllättävän hyvin. Varsinkin blinien kanssa makuyhdistelmä toimii loistavasti.

Sienisalaatti

400 g suolasieniä
1 (100 g) punasipuli
150 g crème fraichea
tilliä tai persiljaa
  • Liota sieniä kylmässä vedessä, välillä vettä vaihtaen 1-2 tuntia. Maista sieniä, varsinkin paksuja jalkaosia, jotta tiedät milloin sienet ovat sopivan suolaisia. Sipuli ja crème fraiche vievät suolan makua, joten älä liota sieniä liikaa. Valuta sienet siivilässä painon alla tai käsin painelemalla.
  • Hienonna sienet ja kuorittu sipuli. Sekoita joukkoon crème fraiche. Lisää hienonnettua tilliä tai persiljaa.

Jätä kommentti

*