Mansikka-raparperibrita

Mansikka-raparperibritan täytteissä ei kitsastella.

Mansikkahuuma on iskenyt raparperihuuman jälkeen. Ihanaa, että tänä vuonna mansikat ovat kypsyneet tavallista aikaisemmin. Toivottavasti kausi jatkuu pitkään. Kesään kuuluu ehdottomasti mansikkakakku, jolla voi juhlistaa melkeinpä mitä tahansa: nimipäivä- tai synttärisankaria, ripille pääsyä, häitä, ystäviä, lomaa, kesää, viikonloppua… Kakkujen aatelia on mielestäni britakakku. Näin kesällä yhdistän siihen kaksi kesän lemppariani eli raparperin ja mansikan. Rapean marengin, kirpakan raparperin, makoisten mansikoiden ja pehmeän mascarponevaahdon liitto on lähes täydellinen. Kakkua täyttäessäni pidän kummipoikani lausahduksen mielessä: “Enemmän on enemmän.”

mansikkabrita_2

Vielä kansi päälle ja brita on valmis.

Vielä kansi päälle ja brita on valmis.

Mansikka-raparperibrita (n. 12 annosta)

Pohja
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl maitoa
Marenki
4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
Raparperitäyte
n. 300 g) raparperia paloiteltuna
1-2 rkl vettä
3/4 dl sokeria
Mascarponetäyte
2 dl vispikermaa
1 prk (250 g) mascarponea
1/2 dl lemon curdia
1 rkl (tomu)sokeria
n. 1 l mansikoita
Pinnalle
mantelilastuja

  • Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille leivinpaperin päälle. Pese ja kuivaa vatkaimet huolellisesti.
  • Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, mielellään lasikulhossa. Lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon samalla vatkaten, kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Levitä marenkiseos ilmavasti taikinan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastuja.
  • Paista 175 asteessa 20–25 minuuttia, kunnes marengin pinta on vaaleanruskea. Anna torttulevyn jäähtyä.
  • Mittaa (kuoritut) raparperipalat, vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–10 minuuttia, kunnes raparperi on soseutunut. Jäähdytä raparperitäyte jääkaappikylmäksi.
  • Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää mascarpone, lemon curd ja sokeri. Vatkaa tasaiseksi seokseksi.
  • Leikkaa torttulevy terävällä veitsellä puoliksi. Irrota leivinpaperi ja nosta torttulevy tarjoiluvadille. Levitä raparperitäyte ja mascarponevaahto levylle. Viipaloi pinnalle runsaasti mansikoita.
  • Nosta toinen torttulevy päälle. Koristele tuoreilla mansikoilla.

 

Vinkki!

  • Raparperihillokkeen voit tehdä jo edellisenä päivänä. Voit tehdä hilloketta isomman määrän ja tarjota sitä jäätelön, lettujen tai jogurtin kanssa.
  • Ota kananmunat ajoissa huoneenlämpöön, esimerkiksi jo edellisenä iltana. Näin ne vaahtoutuvat parhaiten.
  • Jos valkuaisvaahto ei onnistu, syynä on tavallisesti se, että valkuaisten joukkoon on päässyt hieman keltuaista. Lisäksi vatkaimien ja  kulhon pitää olla puhtaita ja kuivia. Lasikulho on parempi kuin muovikulho. Muovi on huokoista ja siihen saattaa pesusta huolimatta jäädä rasvaa.
  • Voit tehdä pohjalevyn etukäteen ja pakastaa. Jäistä pohjalevyä on helppo käsitellä. Voit täyttää pohjana jäisenä, näin brita pysyy raikkaana pidempään.

 

Jätä kommentti

*