Klassikkojen klassikko: lusikkaleivät

Pikkuleipien aatelia Amanda B:n ja Heirolin jalkavadeilla.

Kaupallinen yhteistyö: Carlson

Meidän perheen juhlaperinteisiin lusikkaleivät eli lusikset ovat kuuluneet ihan aina. Tämän vuoksi olen leiponut niitä varmaan toista sataa kertaa. Lusikkaleivät ovat periaatteessa todella helppoja valmistaa, mutta “ruoanlaitto on taidetta, mutta leivonta on tiedettä.” -sanonta pitää hyvin paikkansa lusikkaleipienkin kohdalla. Välillä niistä tulee lähes täydellisiä, välillä taas vähemmän onnistuneita: milloin vähän littanoita, milloin hieman kovia…  Mikä parasta: ne ovat aina kadonneet parempiin suihin ennätysvauhdilla. Jostain syystä ne ovat erityisesti lasten ja miesten suosikkeja.

lusikset_3

Lusikkaleivät vadelmanlehdillä koristeltuina.

Lusikkaleivät, n. 30 kpl

200 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Väliin
vadelmahilloa

  • Paloittele rasva teräskattilaan. Anna sen sulaa. Ruskista rasvaa keskilämmöllä 5-10 minuuttia. Älä polta.
  • Nosta kattila kylmään vesihauteeseen. Sekoita joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Anna jäähtyä.
  • Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Sekoita jauhoseos rasvaseoksen joukkoon.
  • Painele taikinaa teelusikan pesään ja vedä taikina lusikasta suoraan leivinpaperin päälle pellille kupera puoli ylöspäin.
  • Paista 175 asteessa uunin yläosassa 8-10 minuuttia, kunnes ne ovat vaaleanruskeita.
  • Vedä leivinpaperi varovasti pelliltä ja anna jäähtyä.
  • Levitä hilloa sileälle pinnalle ja paina kaksi pikkuleipää yhteen. (Kierittele sokerissa halutessasi.)

Vinkit!

  • Käytä voita.
  • Ruskista voi keskilämmöllä teräskattilassa.  Näin ruskistumista on helpompi seurata. Voi alkaa ruskistua kun pinnalle noussut vaahto muuttuu valkoisesta kellertäväksi ja vaahto alkaa hälvetä. Aikaa kuluu 5-10 minuuttia.
  • Älä polta voita, silloin se muuttuu kitkeräksi.
  • Ota kattila liedeltä ja nosta se vesihauteeseen jäähtymään. Lisää sokerit ja sekoita puuhaarukalla muutaman kerran.
  • Sekoita jauhoseos kädenlämpöisen rasvaseoksen joukkoon. Leivontaa helpottaa, jos annat taikinan tekeytyä noin 10 minuuttia ennen leipomista, jotta jauhot ehtivät hieman turvota.
  • Täytä pikkuleivät vadelma-, mustaheukka- tai omenahillolla. Voit täyttää ne myös lemon curdilla tai nutellalla.
  • Voit tehdä pikkuleivät hyvissä ajoin ja pakastaa ne.

Pikkuleipien aatelia Amanda B:n ja Heirolin jalkavadeilla.

lusikset_2

Jätä kommentti

*