Fenkoli-kalakeitto

Kuvan keitosta unohtuivat kaprikset. Lisäsin ne keittoon kuvan ottamisen jälkeen.

Fenkoli-kalakeiton välimerellinen makumaailma toimii loistavasti, onhan fenkoli on klassinen kalan kumppani. Tässä keitossa kukkakaali, jota puolestaan harvemmin tulee yhdistettyä kalakeittoon, korvaa perunan. Mausteeksi reilusti sitruunaa, valkosipulia ja kapriksia. Älä säikähdä pitkää ainesosaluetteloa, suurin osa raaka-aineista on tuiki tavallisia. Tämän ohjeen olen muokannut entisen kollegani, Ritvan, tekemästä ohjeesta. Terkkuja Savitaipaleelle!

fenkolikeitto_2

Fenkoli-kalakeitto (5 annosta)

500 g siikafileetä
1/2 (400 g) kukkakaalia
2 sipulia (200 g)
1 (300 g) fenkoli
3 (300 g) porkkanaa
2-3 valkosipulinkynttä
1-2 rkl voita
1 l vettä
n. 1 1/2 tl suolaa
3 laakerinlehteä
1 tl timjamia
3/4 tl mustapippuria
12 kirsikkatomaattia
2-3 rkl kapriksia
2 rkl sitruunanmehua
1 tl sitruunan raastettua kuorta
3/4 dl basilikaa hienonnettuna

  • Poista siiasta mahdolliset ruodot ja paloittele filee.
  • Paloittele kukkakaalin varsi ja leikkaa kukinto pieniksi nupuiksi. Kuori sipulit, leikkaa puoliksi ja suikaloi. Suikaloi myös fenkoli. Viipaloi kuoritut porkkanat. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
  • Kuullota sipulia, fenkolia, porkkanoita ja valkosipulia rasvassa pari minuuttia. Kaada kattilaan vesi. Mausta suolalla, laakerinlehdillä, timjamilla ja pippurilla. Anna kiehua kannen alla noin 5 minuuttia.
  • Lisää kukkakaalit ja jatka keittämistä 3-5 minuuttia. Nosta keiton pinnalle kalapalat ja puolitetut kirsikkatomaatit. Hauduta kannen alla noin 5 minuuttia, kunnes kala on kypsää.
  • Mausta lopuksi kapriksilla, sitruunanmehulla ja -kuorella sekä basilikalla.

Vinkki!

  • Siian voit korvata lohella.
  • Kukkakaalin tilalla voit käyttää parsakaalia. Lisää se keittoon lopuksi ja kypsennä vain noin 3 minuuttia, jotta parsakaalin väri säilyy kauniin vihreänä ja rakenne rapeana.

fenkolikeitto_3

 

Jätä kommentti

*