Gluteeniton pullapohjainen rahkapiirakka

Keliakialiitto palkitsi Pirkka  gluteenittoman pakastepullataikinan Vuoden gluteeniton tuote -tunnustuksella. Palkinto ei tullut suotta, koska tämän lähemmäksi tavallista vehnäpullataikinaa gluteeniton taikina tuskin voi tulla. Taikina on sulatuksen jälkeen helppo leipoa ja maku on ihanan kardemummainen. Tämä maistuu kaikille, myös ei-keliaakikoille.

 Gluteeniton pullapohjainen rahkapiirakka
(n. 8 palaa)

1 pkt (450 g) Pirkka gluteenitonta pullataikinaa (pakaste)
Täyte
1 prk (250 g) rahkaa
1 prk (200 g) kermaviiliä
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
1/2 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunan raastettua kuorta
3/4 dl rusinoita
2-3 dl viinimarjoja (mustia ja punaisia)

  • Sulata taikina yön yli jääkaapissa tai huoneenlämmössä noin 4 tuntia. (Minä sulatin huoneenlämmössä vain 2 1/2 tuntia ja se riitti oikein hyvin).
  • Painele taikina käsin piirakkavuoan (halkaisija 28 cm) pohjalle ja hieman myös reunoille. Nosta vuoka lämpimään vesialtaaseen kohoamaan ja peitä taikina leivinliinalla. (Varo, ettei vuokaan pääse vettä, eikä leivinliina kastu.) Anna kohota noin 30 minuuttia.
  • Sekoita täytteen ainekset kulhossa marjoja lukuunottamatta. Levitä täyte kohonneen pohjan päälle. Ripottele pinnalle viinimarjat.
  • Paista 200 asteessa uunin alatasolla 15-20 minuuttia.

Vinkit!

  • Voit voidella piirakan reunat kananmunalla, kahvilla tai maidolla ennen täytteen lisäämistä. Minä en voidellut reunoja, koska mielestäni se ei ollut tarpeen.
  • Käytin lasista (Pyrex) vuokaa, enkä voidellut sitä. Piirakka irtosi vuoasta ihan hyvin.  Lasinen vuoka myös paistaa hyvin. Voitele vuoka, jos epäilet irtoavuutta
  • Viinimarjojen tilalla voit käyttää vadelmia tai puolukoita, myös säilykepersikat ja -aprikoosit sopivat piirakkaan.
  • Rusinat voit jättää pois tai korvata ne kuivatuilla karpaloilla.
  • Taikina on laktoositon. Jos haluat piirakasta laktoosittoman, käytä laktoositonta rahkaa ja kermaviiliä.

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Vaikuttaa hyvältä keksinnöltä ja leipomuksesi maukkaalta!

    – joku muistaakseni ploggasi äskettäin, että keliakikoilta poistettiin jokin tukiraha, ja varmasti itse kukin on havainnut sen, että keliakiatuotteita on hyllyissä vähän.
    – Sen harvan kerran kun olen niitä maistanut, mauttomiksi olen ne paljolti todennut.
    + HYVÄ että uusia makuja tulee!
    (Joskus nuorempana leivoin tuollaisen maetoon ja vehnäseen, kun laktoosistakaan ei vielä puhuttu.)

Jätä kommentti

*