Grillattu munakoiso

Munakoiso on mitä monikäyttöisin vihannes. Sen satokausikin alkaa olla parhaimmillaan. Munakoisot tulevat jo Hollannista. Nyrkkisääntönä voi pitää, mitä lähempää  ulkomaalaiset vihannekset tulevat, sitä parempia ne ovat. Suomalaisiinkin munakoisoihin olen joskus törmännyt, mutta niiden satokausi ajoittuu vasta syksyyn.

Munakoisosta saa yksinkertaisen lisäkkeen grillaamalla ja maustamalla sen balsamiviinietikalla. Lisäksi parmesaania, paahdettua parsaa sekä halutessasi uusia perunoita ja grillattua lohta. Kts. ohje postauksen lopussa.

Grillattu munakoiso
(3 annosta)

1 (350 g) munakoiso
1-2 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 valkosipulin kynsi
tuoretta timjamia
Lisäksi
parmesaania

  • Leikkaa munakoiso pitkittäin ohuiksi, noin 1/2 cm:n viipaleiksi. Levitä viipaleet leivinpaperin päälle pellille. Voitele munakoisot molemmilta puolilta oliiviöljyllä. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Grillaa munakoisoja uunin grillivastusten alla 5-8 minuuttia tai grillissä 3-4 minuuttia, kunnes munakoisot ovat pehmenneet.
  • Sekoita  balsamiviinietikka ja hienonnettu valkosipulin kynsi keskenään. Valuta seos munakoisojen päälle. Mausta hienonnetulla timjamilla.
  • Tarjoa raastetun parmesaanin kanssa.

Vinkit!

  • Jos grillaat munakoisoviipaleet ritilän päällä, leikkaa viipaleista silloin hieman paksumpia, jolloin niitä on helpompi käsitellä.
  • Minä tein sen virheen, että sekoitin öljyn, balsamiviinietikan ja valkosipulin keskenään. Levitin seoksen munakoisojen päälle ennen grillausta. Munakoisoista tuli hyviä, mutta valkosipulit hieman paloivat.
  • Parmesaanin tilalla voit tarjota erilaisia tuorejuustoja.
  • Parsat valmistuvat myös grillissä vaivattomasti. Kuori ne ohuesti. Sivele ne kevyesti öljyllä ja mausta suolalla sekä pippurilla. Grillaa uunin grillivastusten alla 200 asteessa 5-8 minuuttia.

 

Kesästä olemme saaneet nauttia tänä vuonna toden teolla jo näin toukokuussa. Kesäiset maut ovat yksinkertaisen hyviä. Munakoison ja parsan lisäksi tarjosin uusia perunoita ja supernopeasti valmistuvaa kirjolohta.

Grillatut tai paistetut supernopeat lohiviipaleet

1 (600 g) kirjolohifilee
3/4 tl suolaa
ripaus mustapippuria
persiljaa, tilliä tai timjamia

  • Leikkaa filee graavilohen tapaan ohuiksi viipaleiksi. Levitä ne leivinpaperin päälle pellille. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Grillaa viipaleita uunin grillivastusten alla 200 asteessa noin 5 minuuttia. Voit myös paistaa ne omassa rasvassaan paistin- tai muurinpohjapannulla. Paistoaika on tällöin vain noin 30 s/puoli.

Vinkki!

  • Jos lohiviipaleita jää, ne maistuvat kylminä seuraavan päivän lounassalaatissa.

Jätä kommentti

*