Hasselbackan palsternakat ja porkkanat

Hasselbackan perunat ovat useimmille tuttuja, mutta samalla idealla voi kypsentää muitakin juureksia. Hasselbackan perunat ovat lähtöisin Ruotsista. Tukholman Djurgårdenin Hasselbackan-ravintolakoulussa alettiin 1940-luvulla valmistaa perunaa uudella tavalla. Koulun oppilailta Hasselbackan perunat levisivät ensin ruotsalaisiin ravintoloihin ja sitä kautta myös Suomeen. Suomessa perunat olivat erityisen suosittuja 1970-80 -luvuilla. Palsternakka on yksi lempijuureksistani, jota käytän usein. Tällä kertaa tein uunijuureksia Hasselbackan tapaan palsternakoista ja porkkanoista.

 

Hasselbackan palsternakat ja porkkanat
(2 annosta)

2 (n. 300 g) palsternakkaa
2 (n. 300 g) porkkanaa
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
n. 50 g voita
1 valkosipulinkynsi
n. 1 dl (itse tehtyjä)korppujauhoja
lehtipersiljaa, persiljaa tai rakuunaa

  • Pese juurekset hyvin. Niitä ei tarvitse kuoria, koska kuorissa on runsaasti makua ja heti kuoren alla on paljon ravintoaineita.
  • Leikkaa juureksiin ohutteräisellä veitsellä viillot noin 1/2 sentin välein. Älä kuitenkaan leikkaa aivan pohjaan saakka.
  • Mausta juurekset suolalla ja pippurilla.
  • Notkista puolet voista kulhossa ja mausta voi hienonnetulla valkosipulilla. Hiero voi juuresten pintaan reilusti kädellä. (Palsternakkoihin voi tarttuu paremmin kuin porkkanoihin. Porkkanoiden pintaan voit jättää pieniä voinokareita.) Nosta juurekset uunivuokaan viillotettu pinta ylöspäin. Ripottele pintaan korppujauhot.
  • Kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia. Sulata loppu voi ja lusikoi se juureksille. Jatka paistamista vielä 10-20 minuuttia, kunnes juurekset ovat mehevän pehmeitä. Ripottele pinnalle hienonnettua lehtipersiljaa. Tarjoa lisäkkeenä.

Vinkit!

  • Valmiit korppujauhot alkavat helposti maistua vanhalta rasvan härskiintymisen vuoksi. Haista ja maista korppujauhoja ennen käyttöä.
  • Korppujauhot on helppo valmistaa itse ja siihen voit hyvin hyödyntää kuivahtamaan päässeet leivät. Leikkaa leipä ohuiksi viipaleiksi ja anna kuivua huoneenlämmössä tai uunin jälkilämmössä. Hienonna leipäviipaleet monitoimikoneen leikkuuterällä. Voit halutessasi vielä siivilöidä korppujauhot. Pienen määrään leipiä voit hienontaa huhmaressa ja siivilöidä sen jälkeen.
  • Hasselbackan juureksiin käytin moniviljaleivästä tehtyjä korppujauhoja, myös ruis- tai saaristolaisleivästä tehdyt korppujauhot voisivat sopia hyvin.
  • Voit halutessasi lisätä hieman juustoraastetta Hasselbackan juuresten pinnalle.
  • Juurekset kannattaa kypsentää melko pehmeiksi, koska silloin rapea korppujauhokuorrutus on mukava vastakohta pehmeälle ja mehevälle sisukselle.