Helpot sinisimpukat

Simpukat ovat yleistyneet ja niitä saa elävinä tai pakastettuina pienistäkin kaupoista. Simpukat kypsyvät muutamassa minuutissa, pakastesimpukoita ei tarvitse edes esikäsitellä. Elävienkin simpukoiden käsittely on yllättävän helppoa. Tärkeintä on varmistaa, että kaikki simpukat ovat eläviä. Minä käytin pakastesimpukoita. Niistä valmistui pikaisesti merellinen perjantai-illan ateria.

Helpot sinisimpukat
(2 annosta)

450 g sinisipukoita (pakaste)
1 (200 g) fenkoli
1 (100 g) porkkana
1 (100 g) sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2-1 punaista mietoa chiliä
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2  dl valkoviiniä
n. 1 dl vettä
1 rkl sitruunan mehua
1 tl sitruunan raastettua kuorta (luomu)
1/2 dl korianteria tai lehtipersiljaa hienonnettuna
(1/2 dl kuohukermaa)

  • Ota simpukat pakastimesta. Suikaloi fenkoli, kuorittu porkkana ja sipuli. Hienonna valkosipulinkynnet. Poista chilistä siemenet ja välikalvot. Hienonna chili.
  • Kuullota fenkolia, sipulia ja porkkanaa öljyssä kattilassa kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää valkosipuli, chili suola ja pippuri. Kuullota vielä muutama minuutti.
  • Kaada joukkoon viini ja vesi. Mausta sitruunan mehulla ja kuorella. Kiehauta.
  • Poista simpukoista jäinen glaseerausvesi irrottamalla simpukat toisistaan varovasti käsin. Lisää kiehuvaan liemeen jäiset/kohmeiset simpukat. Keitä kovalla lämmöllä kannen alla 3-5 minuuttia. Kaikkien simpukoiden ei tarvitse olla liemessä. Ne kypsyvät liemestä muodostuvassa höyryssä. Ravistele kattilaa tai kääntele simpukoita kerran keittämisen aikana. Kypsennyksen aikana simpukat avautuvat, jos mukana on avautumattomia simpukoita, älä syö niitä. (Kaada joukkoon kerma halutessasi, mutta älä enää keitä.) Ripottele pinnalle korianteria tai lehtipersiljaa. Tarjoa heti rapeakuorisen leivän kanssa.

Vinkki!

  • Jos onnistut saamaan tuoreita sinisipukoita, käytä niitä. Niiden rakenne on ihanan pehmeä. Sinisimpukoita myydään tavallisesti kilon verkkopusseissa. Osta elävät simpukat mielellään samana tai korkeintaan edellisenä päivänä kun valmistat ne ruoaksi. Säilytä ne jääkaapissa avoimessa tai ilmavassa rasiassa, jotta ne säilyvät elävinä.
  • Kaada elävät simpukat kylmällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen. Pyörittele simpukoita ensin vedessä ja harjaa ne vielä juuresharjalla puhtaiksi. Vedä tai raaputa kuoren väliin jääneet ”parrat” pois.
  • Tarkista samalla, että kaikki simpukat ovat eläviä. Jos simpukan kuori on auki, kopauta sitä reilusti pöytää vasten. Simpukan pitäisi sulkeutua, jos mitään liikettä ei tapahdu, heitä se pois. Poista myös kaikki simpukat, joiden kuori on rikkoutunut.
  • Keitä simpukoita kovalla lämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia. Kaikkien simpukoiden ei tarvitse olla liemessä, Ne kypsyvät liemen pinnalla höyryssä. Ravistele kattilaa tai kääntele simpukoita kerran keittämisen aikana. Kypsennyksen aikana simpukat avautuvat, jos mukana on avautumattomia simpukoita, älä syö niitä.