Maa-artisokkakeitto

Kaupallinen yhteistyö: Carlson

Mahtavan makuinen mukula: maa-artisokka! Siitä valmistuu aromaattinen sosekeitto tai uunissa paahdettuna pähkinäinen lisäke. Muhkuraisen mukulan kuoriminen on hieman työlästä, mutta usein huolellinen pesu juuresharjalla riittää. Minä kuorin maa-artisokat, vain jos teen keittoa, muuten käytän pestyt mukulat kuorineen. Kuorimisen tai pesun jälkeen maa-artisokan käyttö on tosi helppoa. Kaupassa myydään maa-artisokkaa myös valmiina soseena. Sitä löytyy hevi-osastolta 400 gramman pötköihin pakattuna (esim. Suvituore). Maa-artisokassa on upea aromi, jota ei kannata peittää liialla maustamisella. Minä lisäsin maa-artisokkasoseen joukkoon vain kaurajuomaa, suolaa ja ripauksen pippuria. Rakennetta, ulkonäköä ja särmikkyyttä keittoon tuli pinnan ripotteista: haudutettua sitruunaista purjoa ja hieman makeasta kalastajan limpusta leikattuja krutonkeja.

Valmista ensin keiton pinnalle tuleva sitruunainen purjo. Kunnon välineillä on ilo työskennellä. Kuvassa WMF paistinpannu, Victorinox kokkiveitsi ja Peugeot pippuri- ja suolamylly. Tässä oivia ideoita vaikkapa isänpäivälahjoiksi.

Peugeot pippuri- ja suolamyllyt ovat niin laadukkaita, että niiden koneistoille myönnetään elinikäinen takuu. Muista, että pippurimylly on tarkoitettu vain mustapippurille ja suolamylly suolalle. Myllyt erottaa paitsi väristään, myös nupeissa olevista P ja S -kirjaimista.

Maa-artisokkakeitto
(2 annosta)

400 g maa-artisokkasosetta (itse tehtyä tai kaupan valmista sosetta)
2-3 dl kaurajuomaa
n. 1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
Purjoripote:
pala (n. 70 g) purjoa
1/2 rkl (sitruuna)rypsiöljyä (Keiju)
n. 1 tl sitruunanmehua
1/2 tl sitruunan raastettua kuorta
ripaus suolaa ja pippuria
Pinnalle:
2 viipaletta tummaa Kalastajan limppua (Uotila)
persiljaa tai basilikaa

  • Valmista ensi purjoripote. Halkaise huuhdo ja suikaloi purjo. Kuullota purjoa 2-3 minuuttia rasvassa hyvin miedolla lämmöllä, kunnes purjo on pehmeää. Mausta sitruunanmehulla ja -kuorella, suolalla sekä pippurilla.
  • Kiehauta maa-artisokkasose ja kaurajuoma kattilassa. Varo keiton räiskymistä. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Paahda leivät paahtimessa ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Hienonna persilja tai basilika.
  • Annostele keitto lautasille. Lusikoi päälle purjoseosta, leiåkuutioita ja yrttejä.

Vinkki!

  • Jos keität maa-artisokkasoseen itse, tarvitset maa-artisokkia noin 600 g. Kuori, paloittele ja keitä ne hyvin vähässä suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi, noin 15 minuuttia. Soseuta.
  • Kaurajuoman tilalla voit käyttää kaurakasvirasvasekoitetta tai kermaa.
  • Paista keiton pinnalle suppilovahveroita. Sitruunainen purjoripote sopii hyvin myös sienten kanssa.

Maa-artisokkakeitto on juhlava alkuruoka. Kuvassa Iittalan Tuokio lautanen ja Scandia lusikka. Kulho kuvausrekvisiittaa.

 

 

 

 

 

 

Jätä kommentti

*