Inkiväärinen omenapiirakka

Nyt on omenoiden aika! Kaupoissa ja toreilla on saatavilla monipuolisesti eri omenalajikkeita sekä suomalaisia että eurooppalaisia. Myös Euroopassa omenoiden satokausi on parhaimmillaan. Itse pidän tietysti kotimaisista, mutta myös italialaisista omenoista.  Omenapiirakkaan valitsin ehdottomasti suomalaisia omenoita. Suomessa eri lajikkeita on kymmenittäin. Minulla oli ihanan aromaattisia, hieman hapokkaita ja sopivan makeita Amorosa-omenoita. Suomalaisten omenoiden kuori on ohut ja rakenne mukavan hajoava, siis täydellisiä piirakan leivontaan. Leivoin tosi muhkean ja mehevän inkiväärisen omenapiirakan. Piirakan väliin ja pinnalle tuli runsaasti fariinisokerilla, inkiväärillä ja kanelilla maustettuja omenapaloja. Omenapiirakan itseoikeutettu kaveri on vaniljajäätelö tai -kastike. Mikä parasta, jos piirakkaa sattuu jäämään, se vain mehevöityy jääkaapissa.

wp_20161014_003

Inkiväärinen omenapiirakka

150 g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 dl vispikermaa
Pinnalle ja väliin
3-5 (500 g) omenoita
1/2 dl fariinisokeria
1 1/2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 tl kanelia
Koristeeksi
3/4 dl mantelilastuja

  • Aloita omenoista. Lohko omenat ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa omenat veitsellä mahdollisimman pieniksi suikaleiksi tai kuutioiksi. Mausta ne fariinisokerilla, inkiväärillä ja kanelilla.
  • Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan kerman kanssa. Vältä turhaa sekoittamista.
  • Levitä puolet taikinasta voidellun, korkeareunaisen piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Lisää puolet omenoista. Sitten vielä taikinakerros ja loput omenat. Ripottele pinnalle mantelilastuja.
  • Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 50-60 minuuttia. Peitä piirakka paistamisen loppupuolella leivinpaperilla. Kokeile piirakan kypsyyttä paistoajan loppupuolella. Anna hieman jäähtyä ennen tarjoamista.

omppupiirakka_7

 

Vinkki!

  • Tuore inkivääri antaa raikkaan maun, mutta voit korvata sen kuivatulla inkiväärillä. Käytä sitä noin 1 1/2 tl.
  • Vispikerman tilalla voit käyttää maitoa.
  • Omenoita kuuluu olla runsaasti, koska ne mehevöittävät piirakan.

omppupiirakka_2

 

Kommentit

  • Epätietoinen Espoosta

    Todella kiva resepti! Sopisiko tähän myös kardemumma mausteeksi kanelin kaveriksi?

    • Leena Korkalainen

      Kiitos kommentista. Kardemumma sopii aina, jos minulta kysytään. Se on yksi lempimausteitani. Lisäisin 1/2-1 tl kardemummaa taikinan joukkoon.

Jätä kommentti

*