12-vuotisjuhlat kokkikoulun merkeissä

Sitruunainen katkarapupasta.

Kummityttöni halusi pitää ystävilleen syntymäpäiväjuhlat. Ohjelmassa oli muun muassa hohtokeilailua, kokkikoulua, saunomista ja yökyläilyä. Kummitäti sai kunniatehtävän toimia kokkikoulun vetäjänä. Suunnittelimme synttärisankarin kanssa kolmen ruokalajin menun.

Hedelmäinen juustosalaatti

Itse tehty tuorepasta ja sitruunainen katkarapukastike

Nutellamokkapalat

Taitavat ja innostuneet neidit eivät paljon ohjausta tarvinneet, vaan ruoanlaitto sujui vauhdilla alkuruoasta jälkiruokaan.

Alkuruokasalaatit valmiina pöytään vietäviksi.

Värikkäät alkuruokasalaatit valmiina.

Hedelmäiseen juustosalaattiin tuli valikoima sankarin lempikasviksia – ja hedelmiä: kirsikkatomaatteja, kurkkua, appelsiinia ja rypäleitä. Oltermanni oli puolestaan itse oikeutettu juustovalinta.

Tuorepastaidea tuli siitä, kun minä (!), joka en tavallisesti koskaan voita mitään, voitin viime kesänä Soppa 365 -ruokasivustolla olleesta kilpailusta Philipsin PastaMakerin. Se lojui noin puoli vuotta varastossa, koska se ei yksinkertaisesti mahtunut mihinkään. Muutama viikko sitten kaivoin sen esille ja testasimme sitä kotona. Se on käsittämättömän helppo laite: mittaa jauhot koneeseen, paina napista ja kaada neste koneeseen. Kone vaivaa ja muotoilee pastan vajaassa 10 minuutissa täysin automaattisesti. Uskomattoman helppoa!

Mieheni perehtyi tarkemmin koneen saloihin, joten hän sai kummisetänä ottaa vastuun kokkikoulun pastapisteestä. Kokkikoululaiset tekivät durumvehnäjauhoista penne-pastaa. Ensimmäinen annos oli ihan peruspastaa ja toisen he värjäsivät punertavaksi tomaattipyreellä. Pastan voi värjätä halutessaan esimerkiksi punajuuri-, porkkana- tai tomaattimehulla, pinaatilla tai kuivatuilla marjajauheilla. Pastan maustaminen olisi myös houkutteleva ajatus. Voisin kokeilla tattijauhetta, salviaa tai sitruuna-rosmariiniyhdistelmää. Keittoaika pastalla vaihtelee valitusta pastalaadusta.

Sitruunainen katkarapukastike oli kummitytölleni uusi idea.  Hänen bravuurinsa on tähän saakka ollut spagetti carbonara.

Jälkiruoaksi leivoimme ikisuosikki mokkapaloja. Ne kuorrutettiin tällä kertaa nutellalla. Niiden ohjeen postaan seuraavalla kerralla.

pastanteko

Pastakone tekee pastan lähes itsekseen. Pasta vain katkaistaan lastalla halutun mittaiseksi kuvassa näkyvällä lastalla.

Tuorepasta (4 annosta)

2 mittaa durumvehnäjauhoja
(1/2 tl suolaa)
1 mitta nestettä (2 kananmunaa ja loput vettä)

  1. Käytä koneen mukana tulevia mittoja ja mittaa tarkasti. Mittaa jauhot ja halutessasi suola koneeseen. Sulje kansi ja käynnistä kone. Kaada neste (190 ml) ritilän läpi jauhojen joukkoon.
  2. Kone tekee loput. Muutamien minuuttien kuluttua kone alkaa työntää valmista pastaa. Tässä vaiheessa voit katkaista pastan haluamasi mittaiseksi. Pastan keittoaika riippuu muodosta. Pennellä se on noin 10 minuuttia.
pasta_1

Sitruunainen katkarapupasta on kuvattu vasta kokkikoulun jälkeen. Käytin silloin kuivapastaa.

Sitruunainen katkarapupasta (n. 4-5 annosta)

n. 360 g isoja katkarapuja
1 (150 g) purjo tai sipuli
2 rkl tomaattipyreetä
1-2 rkl (sitruuna)öljyä tai voita
2-3 rkl sitruunanmehua
1-2 tl sitruunankuorta
n. 1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
n. 1 dl pastan keitinvettä
n. 3 dl ruokakermaa
basilikaa tai tilliä
Lisäksi
n. 500 g tuorepastaa

  • Ota katkaravut sulamaan jääkaappiin tai pikasulata ne kylmän veden alla. Valuta hyvin.
  • Halkaise huuhdo ja hienonna purjo. Kuullota se rasvassa. Lisää tomaattipyree ja sekoittele. Mausta sitruunanmehulla ja -kuorella, suolalla ja pippurilla. Lisää pastan keitinvesi ja anna kiehua muutama minuutti.
  • Lisää lopuksi kerma ja katkaravut. Kuumenna, mutta älä enää keitä.
  • Sekoita kastike keitetyn tuorepastan joukkoon. Hienonna pinnalle runsaasti basilikaa tai tilliä.

Vinkki!

  • Valmista ensin pasta. Ei haittaa vaikka se vähän kuivahtaa. Keitä se runsaassa, suolalla maustetussa vedessä kypsäksi.
  • Voit valmistaa pastan myös käsikäyttöisellä pastakoneella tai ostaa kaupasta valmiina. Myös kuivapasta käy.
  • Kastike saa olla hyvin sitruunaista, koska pasta imee reilusti makuja itseensä.
  • Ruokakerman tilalla voit käyttää mascarponea.

 

Jätä kommentti

*