Kokostoppar eli kookospusut ja portviiniglögi

Kokostoppar eli kookospusut ja portviinirusinoilla sekä paahdetuilla manteleilla terästetty glögi. Astiat Iittalan Kastehelmi -sarjaa.

Kaupallinen yhteistyö: Carlson

Kokostoppar-leivonnaiset ovat Ruotsissa klassikkoja, vaikka niiden sanotaan olevan alunperin kotoisin Italiasta tai Ranskasta. Ruotsalaisissa ruokalehdissä kokostoppar-leivonnaisia näkyy melko usein, mutta Suomessa en ole näihin törmännyt. En löytänyt näille edes suomenkielistä nimeä. Tarkasti suomennettuna nämä olisivat kookoshuippuja, mutta ehkä nimeäisin ne mielummin kookospusuiksi.

Kookospusut valmistetaan yksinkertaisimmillaan neljästä raaka-aineesta: voista, sokerista, kananmunista ja kookoshiutaleista. Minä maustoin taikinanan vielä appelsiinin raastetulla kuorella ja kuorrutin valmiiden pusujen pohjat tummalla suklaalla. Tarjosin gluteenittomia kookospusuja glögin kanssa. Glögi sai tällä kertaa terästystä portviinissä marinoiduista rusinoista ja paahdetuista manteleista.

kookoskokot_8

Kokostoppar eli kookospusut
(n. 20 kpl)

50 g voita
1 dl sokeria
2 pientä kananmunaa
2 tl appelsiinin raastettua kuorta
200 g (n. 6 dl) kookoshiutaleita
Kuorrutus
n. 100 g tummaa leivontasuklaata

  • Sulata voi ja anna sen hieman jäähtyä. Sekoita joukkoon sokeri, munat, appelsiininkuori ja kookoshiutaleet. Anna taikinan tekeytyä noin 15 minuuttia huoneenlämmössä, jotta taikinasta saa muotoiltua kartioita.
  • Nosta taikinasta kahdella lusikalla noin 20 taikinanokaretta leivinpaperin päälle pellille ja muotoile nokareet käsin  kartioiksi. Paista 175 asteessa 10-13 minuuttia, kunnes kookoshiutaleet ovat saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä.
  • Sulata suklaa hyvin miedolla lämmöllä kattilassa (ei induktioliedellä), mikrossa tai vesihauteessa. Kasta pusujen pohjat suklaaseen ja anna jähmettyä.

 

Portviiniglögi

n.  2 dl rusinoita
portviiniä (esim. Sandeman Old Invalid Porto)
1 dl kokonaisia manteleita tai mantelilastuja
1 plo (1 l) glögiä (esim. Pirkka Parhaat juhlaglögi)

  • Pane rusinat kannelliseen tölkkiin ja kaada niiden päälle portviiniä siten, että rusinat lähes peittyvät.
  • Sulje purkki tiiviisti kannella ja siirrä jääkaappiin. Anna marinoitua vuorokausi, jopa kaksi. Ravistele purkkia muutamia kertoja marinoitumisen aikana.
  • Paahda mantelit pannulla ilman rasvaa. Voit halutessasi leikata kokonaiset mantelit pitkittäin suikaleiksi.
  • Lämmitä glögi. Lusikoi lasien pohjalle reilusti rusinoita ja manteleita ja kaada päälle glögiä.

 

Vinkit!

  • Marinoidut rusinat sopivat myös jäätelön kanssa.
  • Voit marinoida rusinat myös rommilla, konjakilla tai calvadoksella.

kookoskokot_7

Jätä kommentti

*