Koskenlaskijan kaalipata

Kaali on nyt parhaimmillaan ja edullisimmillaan, joten sitä kannattaa käyttää runsain määrin. Kaaliruoat kuuluvat ehdottomasti syksyyn, erityisesti erilaiset laatikot ja padat. Kaali kypsyy tähän aikaan vuodesta nopeasti, mutta talvella haudutusaikaa kannattaa pidentää. Aikaisemmassa postauksessani tein kaalipataa kreikkalaisittan maustettuna. Nyt kaalipata, muuttui juustoiseksi Koskenlaskija-versioksi. Kannattaa käyttää paketissa olevaa, leikattavaa Koskenlaskijaa. Markkinoilla on myös Koskenlaskija Ruoka -nimellä myytävää juustoa tölkkiin pakattuna. Se on löysää, lähes lusikoitavaa ja miedohkoa maultaan. Se kannattaa jättää vaikkapa tortillojen täytteisiin tai kasvisten dippailuun. Kaalilaatikkoon lisäsin vielä suppilovahveroita, joita löysin pakastimestani. Sienimetsään en ole valitettavasti vielä tänä syksynä ehtinyt.

Koskenlaskijan kaalilaatikko

(3-4 annosta)

1 kg kesäkaalia

1 (100 g) sipuli

n. 100 g suppilovahveroita (tuoreita tai vastaava määrä pakastettuja)

250 g naudan jauhelihaa

1 rkl meiramia tai oreganoa

1 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

1 pkt (250 g) Koskenlaskija sulatejuustoa, voimakas tai perinteinen

(n. 1 dl vettä)

n. 1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna

  • Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi veitsellä. Hienonna sipuli ja tuoreet suppilovahverot.
  • Ruskista jauheliha omassa rasvassaan paistokasarissa. Lisää sipuli ja anna niiden kuullottua. Lisää tuoreet tai kohmeiset sienet ja kaalisuikaleet muutamassa erässä jauhelihan joukkoon. Mausta meiramilla, suolalla ja mustapippurilla. 
  • Kypsennä kannen alla noin 20 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää lopuksi paloiteltu juusto ja hauduta vielä 5-10 minuuttia. Lisää hienonnettu lehtipersilja. Tarjoa puolukkasurvoksen tai -hillon kanssa.

Vinkki!

  • Kaalipataan ei tarvitse lisätä vettä, koska näin alkusyksystä kaalista irtoaa runsaasti nestettä. Jos teet padan myöhemmin syksyllä tai talvella, lisää pataan n. 1 dl vettä. Kypsennysaika on myös silloin pidempi, noin 45 minuuttia.