Kurpitsakeitto ja paistetut suppilovahverot

Kaupallinen yhteistyö: Carlson

Sesongin pehmein keitto syntyy myskikurpitsasta. Keltaisen keiton pinnalle ripottelin paistettuja suppilovahveroita, jotka maustoin rosmariinilla.

kurpitsakeitto_5

Kurpitsakeiton kuvausastioina Iittalan Tanssi kulhot, Villeroy & Bochin Louis lusikka ja Iittalan Kastehelmi kynttilälyhty.

Erilaisia kurpitsoja on hyvin saatavilla. Myskikurpitsan tunnistaa sen keilamaisesta muodosta. Myskikurpitsassa on hieman pähkinäinen aromi ja se kypsyy melko nopeasti. Sosekeittojen lisäksi myskikurpitsa sopii hyvin uunissa paahdettavaksi. Paloittele kuorittu myskikurpitsa, pyöräytä öljyssä ja mausta suolalla, pippurilla sekä haluamillasi yrteillä. Levitä palat leivinpaperin päälle pellille ja kypsennä 200 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes palat ovat pehmeitä. Tarjoa lisäkkeenä. Kylminä palat sopivat salaattiin.

kurpitsakeitto_4

Kurpitsakeitto ja paistetut suppilovahverot
(3 annosta)

1 (n. 1 kg) myskikurpitsa
1 (120 g) sipuli
1-2 rkl voita tai öljyä
4-5 dl vettä
1 tl suolaa
1-2 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna (myös kuivattu käy)
1/2 tl mustapippuria
1-2 laakerinlehteä
2 dl kaura- tai tavallista ruokakermaa
Pinnalle
n. 200 g pakastettuja suppilovahveroita
1 (100 g) punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita tai öljyä
n. 1 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

  • Halkaise, poista siemenet rihmastoineen ja paloittele kurpitsa. (Säästä siemenet, jos haluat kokeilla niiden paahtamista. Kts. postauksen loppu.)
  • Paista kurpitsapaloja kattilassa rasvassa noin 5 minuuttia. Kuori ja paloittele sipuli. Lisää kattilaan ja anna kuullottua. Kaada joukkoon vesi ja lisää mausteet. Keitä kannen alla kypsiksi, 15-20 minuuttia. Poista laakerinlehti ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää lopuksi kaurakerma. Kuumenna, mutta älä enää keitä.
  • Paloittele kohmeisia suppilovahveroita hieman veitsellä. Paista, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää rasva, hienonnettu sipuli ja valkosipuli. Mausta rosmariinilla, suolalla ja pippurilla. Annostele keitto lautasille ja lusikoi päälle sieniseosta. Tarjoa tumman leivän kanssa.


kurpitsakeitto_2

Vinkit!

  • Saat keitosta maidottoman ja vegaanin kun käytät öljyä ja kauraruokakermaa.
  • Jos teet keiton keliaakikoille, varmista, että kauraruokakerma on gluteenitonta tai käytä tavallista ruokakermaa.
kurpitsakeitto_1

Paahdetut kurpitsansiemenet Iittalan Tanssi espressokupissa.

Paahdetut kurpitsansiemenet

Usein kurpitsaohjeissa neuvotaan paahtamaan kurpitsansiemenet pannulla ja käyttämään ne ruokien viimeistelyyn. Olen kokeillut paahtamista ja suosittelen napostelemaan ne sellaisenaan. Siemeniin tulee kiva hieman popcornimainen maku, mutta ne jäävät melko kuituisiksi ja säikeisiksi rakenteeltaan eli ne sopivat hyvähampaisille. Huuhdo siemenet siivilässä ja poista rihmastot. Paahda siemeniä keskilämmöllä pannulla öljyssä 5-7 minuuttia, kunnes siemenet ovat saaneet väriä. Mausta suolalla.