Vielä ehtii hortoilemaan, vaikka taitaa tulla hoppu

Kuusenkerkkä-kesäkurpitsat

Nimittäin keräämään kuusenkerkkiä eli kuusen kirkkaita vaaleanvihreitä vuosikasvaimia. Niitä voi poimia keväästä alkukesään, usein varjoisilta paikoilta juhannukseen saakka. Ne tulee kerätä ennen kun kerkät muuttuvat tummemmiksi, kovemmiksi ja voimakkaan makuisiksi neulasiksi. Hoppua siis pitää kuusenkerkkien kanssa, ellei ole sattunut poimimaan ja pakastamaan niitä. Minä pakastin niitä pienen purkillisen jo toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Olen käyttänyt niitä sellaisenaan salaatissa ja tillin tilalla kylmäsavulohen kanssa. Kesäkurpitsan hento maku sai pihkaista ja raikasta makua kuusenkerkistä.

Kuusenkerkkien poimiminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen pitää olla maanomistajan lupa.

Kuusenkerkkien poimiminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen pitää olla maanomistajan lupa.

Kuusenkerkkä-kesäkurpitsat

1 (350 g) kesäkurpitsa
n. 1 dl kuusenkerkkiä
1-2 rkl öljyä
1-2 tl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus mustapippuria

 • Leikkaa kesäkurpitsat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi mandoliinilla tai veitsellä. Riivi kuusenkerkistä neulaset ja poista paksumpi keskiosa. Aivan hentojen alkukevään kerkkien keskiosaa ei tarvitse poistaa. Hienonna neulasia hieman veitsellä halutessasi.
 • Sekoita kerkät, öljy, sitruunamehu ja mausteet kulhossa. Kääntele joukkoon kesäkurpitsat. Anna maustua noin puoli tuntia. Tarjoa lisäkkeenä tai alkuruokana.

Vinkki!

 • Jos haluat grillata kesäkurpitsat, niin leikkaa ne isommiksi viipaleiksi tai paloittele ne. Mausta ne muuten samoin, mutta lisää kuusenkerkät vasta grillattujen kesäkurpitsojen päälle. Näin kerkkien hento maku säilyy.

Mikä ihmeen hortoilu?

Horta on kreikkaa ja tarkoittaa kaikkea villiä, kasviperäistä syötävää. Kerätä hortaa on luontevasti hortoilla, kuten marja – marjastaa.

Hortoilu on kasvava trendi ja se liittyy läheisesti hyvinvointiin ja ruokaan. Teeyrttien ja maustekasvien keräämisestä on siirrytty kohti kasvien käyttöä vihannesten tavoin. Kerää vain niitä kasveja, jotka varmasti tunnet. Kasvien joukossa on myös paljon myrkyllisiä.

kuusenkerkkakesakurpitsa_1_pieni

Kommentit

 • Tuula Kyyrönen

  Kiitos Leena mielenkiintoisesta ohjeesta!

  Tein eka kertaa kuusenkerkkäjuomaa muutama viikko sitten, mutta taisin laittaa viinihappoa liikaa, koska tuli liian hapokasta. Heitin koko höskän pois.

  Huomenna sunnuntain kunniaksi lähden varjoisaan kuusikkoon. Toivottavasti ei ole hirveästi itikoita!

  • Leena Korkalainen

   Tuula, kiitos kommentistasi. Kuusenkerkistä postaan huomenna vielä kuusenkerkkä-hernepeston ohjeen, joka sopii erityisesti kylmäsavulohen kanssa. Maukasta juhannusviikkoa!

Kommentointi on suljettu.