Kuusenkerkkäsuola

Kuusekerkkäsuolaidea pälkähti mieleeni kun ihastelin metsässä upean heleitä, vaaleanvihreitä kuusenkerkkiä eli kuusen vuosikasvaimia. Mietin, mitä kivaa niistä tekisin tai lähinnä, miten saisin hyödynnettyä niiden lyhyen satokauden tänä vuonna. Kuusenkerkkiä onnistuu vielä löytämään, ainakin varjoisemmilta paikoilta, mutta enää ei kannata aikailla. Sillä kohta hennot kerkät muuttuvat tummanvihreiksi ja koviksi. Huomioi kuitenkin, että kuusenkerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa.

Kuusenkerkkiä voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi kuusenkerkkä-kesäkurpitsasalaattiin ja kuusenkerkkä-hernepestoon. Niistä voi keitellä siirappia ja marmeladia tai tehdä jäätelöä. Kuusenkerkistä pääsee nauttimaan myöhemminkin, kun säilöö niitä pakastamalla tai kuivaamalla.

Vasemmalla hienoa kuusenkerkkäsuolaa ja oikealla karkeaa. Karkea suola pysyy karkeana, vaikka sitä hienontaa tehosekoittimessa sen verran, että kerkät hienontuvat. Karkeaa kerkkäsuolaa voi käyttää esimerkiksi kalojen graavaamiseen.

Kuusenkerkkäsuolaa ajattelin käyttää juhannuksena ainakin paistettujen muikkujen maustamiseen. Myöhemmin voisin kokeilla sitä lohen graavaamiseen, uusista perunoista tehtyyn perunasalaattiin ja kasvisten, broilerin sekä porsaanlihan mausteeksi. Kuusenkerkkäsuola on myös mainio ruokalahja. Kuusenkerkkä muistuttaa hieman katajanmarjaa, rosmariinia tai jopa sitruunaa maultaan.

Kuusenkerkkäsuolan valmistin samaan tapaan kuin aikaisemmin postaamani ruususokerin. (Ruusut kukkivat jo, joten sitäkin voisi jo tehdä.)

Kuusenkerkkäsuola

1 dl hienoa tai karkeaa suolaa
n. 2 dl kuusenkerkkiä

  • Hienonna suola ja kuusenkerkät tehosekoittimessa tai monitoimikoneen leikkuuterällä.
  • Levitä suola ohueksi kerrokseksi laakealle lautaselle tai leivinpaperin päälle pellille. Anna kuivua huoneen lämmössä. Sekoittele kuivumisen aikana. Kun suola on täysin kuivunut, purkita suola lasitölkkiin.

Kuvassa kuusenkerkät ovat väriltään upean vihreitä. Kuivuttuaan kuusenkerkkäsuolan väri muuttuu vaaleaksi ja hieman harmahtavaksi.