Laskiaispullat mantelimassalla ja omenahillolla

Otin varaslähdön laskiaiseen ja tein laskiaispullia. Laskiaispullat ovat yksinkertaisesti niin hyviä! Tänä vuonna menin kummipoikani “enemmän on enemmän” -teemalla. Täytin perinteiset mantelipullat itse tehdyllä mantelimassalla, ystäviltäni saadulla kotitekoisella omena-calvadoshillolla ja tietysti kermavaahdolla. Pullat koristelin sokeri-kaneliseoksella. Kiitos Tainalle ja Arille gourmet-hillosta!

Viime vuonna lasiaispullat saivat täytteekseen lemon curdia ja minttukermavaahtoa. Niiden ohje löytyy täältä.

Pikkupullat

Leivo 2 1/2 dl pullataikina vehnäjauhopussin ohjeen mukaan. Siitä saat noin 12 pikkupullaa. Täytä haluamasi määrä ja pakasta loput heti tuoreena. Voit käyttää myös paistovalmiita pikkupullia. Paista ne pussin ohjeen mukaan. Huom! Paista pullat ilman voitelua. Voitele ne kuumina voisulalla ja kasta pinta sokeri-kaneliseokseen.

 Laskiaispullat mantelimassalla ja omenahillolla (6 kappaletta)
6 pikkupullaa
Voiteluun:
n. 25 g voisulaa
1/2 dl sokeria
1 tl kanelia
Täyte:
n. 1 dl omena-calvadoshilloa, maustamatonta omenahilloa tai -sosetta
mantelimassaa (kts. ohje alla)
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
  • Voitele pullat heti uunista ottamisen jälkeen voisulalla ja pyöräytä pinta sokeri-kaneliseoksessa. Halkaise pullat jäähtyneinä.
  • Valmista mantelimassa (kts. ohje alla).
  • Sivele pohjille omenahilloa. Jaa mantelimassa kuuteen osaan ja litistä paloja hieman. Nosta palat pullien päälle
  • Vaahdota kerma. Mausta se vaniljasokerilla. Pursota tai lusikoi kermavaahto laskiaispullille.
 
Mantelimassa (5-6 pullalle)
1 1/2 dl mantelijauhetta (kuorittua tai kuorellista)
1 1/4 dl (tomu)sokeria
n. 2 rkl mantelilikööriä (tai puolet vettä)
  • Sekoita mantelijauhe ja sokeri keskenään. Lisää mantelilikööri (ja vesi). Sekoita tasaiseksi, notkeaksi massaksi.
  • Pyöritä mantelimassa tangoksi kelmun sisään ja säilytä jääkaapissa. Jaa tanko paloiksi ja käytä laskiaispullien täytteenä.
Vinkki!
  • Manteliliköörin voit korvata vedellä tai kananmunan valkuaisella ja noin teelusikallisella manteliaromia. (Maku tulee silloin miedompi.) Olen joskus korvannut liköörin  konjakin ja manteliaromin yhdistelmällä. Jos vältät alkoholia, kiehauta se, jolloin alkoholi haihtuu pois.
  • Kuorellisesta mantelijauheesta tehty mantelimassa on pilkullinen ja melko tumma, mutta mielestäni jopa hieman maukkaampi. Kuvan massa on tehty kuoritusta, koska kuorellista mantelijauhetta en silloin sattunut löytämään.
  • Tomusokeri antaa sileän rakenteen. Hienosokeri jättää massan hieman rouskuvaksi. Molemmat toimivat laskiaispullissa.

Jätä kommentti

*