Laskiaispullat uudella ja perinteisellä tavalla

Laskiaispullat hillolla, mantelimassalla vai sittenkin lemon curdilla ja minttukermavaahdolla?

Laskiaisessa parasta on laskiaispullat. Onneksi herkuttelun voi aloittaa jo hyvissä ajoin ennen laskiaista. On makuasia millä täytteellä pullansa haluaa: hillolla, mantelimassalla vai jopa jollain muulla? Laskiaispullat saivat täysin uuden tvistin kun käytin hillon tilalla lemon curdia ja maustoin kermavaahdon mintulla. Lemon curdin voit tehdä itse tai ostaa valmiina kaupasta. 

Jos kallistut perinteisten mantelipullien kannattajiin, suosittelen, että teet mantelimassan itse. Se on tosi helppoa: mittaa mantelijauhetta ja (tomu)sokeria kulhoon suurin piirtein saman verran ja lorauta kostukkeeksi mantelilikööriä. Usein ohjeissa neuvotaan notkistamaan massa kananmunan valkuaisella tai vedellä ja manteliaromilla, mutta maku jää silloin hieman laimeaksi. Minulta toivottiin kehittelemääni mantelimassan ohjetta kun tein laskiaispullia ihanan työkaverini läksiäisiin. Terveisiä Minnalle! Ohje löytyy postauksen lopusta. Herkullista viikonloppua!

Lemon curd laskiaispullat (8 kappaletta)

8 pikkupullaa
1 – 1 1/2 dl lemon curdia
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1/2 rkl sokeria
1/2-1 tl kuivattua minttua
1 tl vaniljasokeria

  • Halkaise pullat jäähtyneinä.
  • Sivele pohjille (voit sivellä myös kansien leikkauspinnoille) reilusti lemon curdia.
  • Vaahdota kerma. Mausta se sokerilla, mintulla ja vaniljasokerilla. Pursota kermavaahto laskiaispullille.

Vinkki!

  • Kuivattu minttu antaa usein voimakkaamman aromin kuin tuore.

WP_20150201_007

Pikkupullat

Valmista 2 1/2 dl pullataikina vehnäjauhopussin ohjeen mukaan. Siitä saat noin 12 pikkupullaa. Täytä haluamasi määrä ja pakasta loput heti tuoreena. Voit käyttää myös paistovalmiita pikkupullia. Paista ne pussin ohjeen mukaan.

Lemon curd eli sitruunatahna 

2 kananmunan keltuaista
3/4 dl sokeria
1 dl sitruunanmehua
1 tl sitruunan raastettua kuorta
1 tl maissitärkkelys- tai perunajauhoja
n. 30 g voita

  • Mittaa ainekset, voita lukuunottamatta pieneen kattilaan. Kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Aikaa kuluu noin 5 minuuttia.
  • Nosta kattila liedeltä kylmään vesihauteeseen ja lisää voi pieninä nokareina koko ajan sekoittaen. Sekoita, kunnes voi on sulanut ja munien kypsyminen lakannut. Anna sitruunatahnan jähmettyä jääkaapissa noin tunti ennen käyttämistä.
Vinkki!
  • Monikäyttöistä lemon curdia voit käyttää hillon tapaan paahtoleivällä, lettujen ja vohveleiden, maustamattoman jogurtin tai jäätelön kanssa. Voit käyttää sitä myös täytekakkujen, kääretorttujen ja pikkuleipien täytteeksi.
  • Lemon curd säilyy jääkaapissa noin viikon.
  • Käytä valkuaiset pullataikinaan tai pullien voiteluun, marenkiin, munakkaaseen tai makaronilaatikon munamaitoon.
  • Olen tehnyt lemon curdia myös kokonaisesta kananmunasta. Se onnistuu kun teet sen vesihauteessa. Lemon curd maistuu silloin hieman kananmunalle.
Laskiaispullat täyttämistä vailla. Mantelimassaa saa olla reilusti, kuten tietysti myös kermavaahtoa.

Laskiaispullat täyttämistä vailla. Mantelimassaa saa olla reilusti, kuten tietysti myös kermavaahtoa.

Mantelimassa (5-6 pullalle)
1 1/2 dl mantelijauhetta (kuorittua tai kuorellista)
1 1/4 dl (tomu)sokeria
n. 2 rkl mantelilikööriä (tai puolet vettä)
  • Sekoita mantelijauhe ja sokeri keskenään. Lisää mantelilikööri (ja vesi). Sekoita tasaiseksi, notkeaksi massaksi.
  • Pyöritä mantelimassa tangoksi kelmun sisään ja säilytä jääkaapissa. Jaa tanko paloiksi ja käytä laskiaispullien täytteenä.
Vinkki!
  • Manteliliköörin voit korvata vedellä tai kananmunan valkuaisella ja noin teelusikallisella manteliaromia. (Maku tulee silloin miedompi.) Olen joskus korvannut liköörin  konjakin ja manteliaromin yhdistelmällä. Jos vältät alkoholia, kiehauta se, jolloin alkoholi haihtuu pois.
  • Kuorellisesta mantelijauheesta tehty mantelimassa on pilkullinen ja melko tumma, mutta mielestäni jopa hieman maukkaampi. Kuvan massa on tehty kuoritusta, koska kuorellista mantelijauhetta en silloin sattunut löytämään.
  • Tomusokeri antaa sileän rakenteen. Hienosokeri jättää massan hieman rouskuvaksi. Molemmat toimivat laskiaispullissa.

Kommentit

Jätä kommentti

*